tiistai 22. toukokuuta 2012

Tomaattinen keikausleipä


 

Kotimaisia tomaatteja saa joistain kaupoista jo yllättävän halvalla. Pitkään aikaan ei ole niinkään tullut ostettua kasvihuoneissa kasvatettuja kasviksia, vaan olen tyytynyt joko ulkomaalaisiin vastineisiin tai olemaan ilman. 

Uunittomuuden vuoksi tulen tästäkin eteenpäin hyvin harvoin postailemaan uuniruokien ja leivonnaisten reseptejä. Tämän leivän reseptiä pääsin onneksi testaamaan oman äitini keittiöön. Reseptin alkuperäinen versio löytyy viimeisimmästä Me-lehdestä. En muista oliko alkuperäinen resepti vegaaninen mutta tämä ainakin on. Itse käytin muuten leivän valmistamiseen noin 2 litran vetoista kakkuvuokaa, sillä hiivataikina tarvitsee jonkin verran kasvutilaa.

Taikina:

- 2 1/2 dl kasvimaitoa

- 25 g hiivaa

- 1 tl suolaa

- 1/4 dl siirappia

- 1 1/2 dl kaurahiutaleita

- 5 dl jauhoja

- 1/2 dl oliiviöljyä

Lisäksi:

- 2 rkl oliiviöljyä vuoan voitelua varten

- 4 valkosipulinkynttä

- 500 g kirsikkatomaatteja

Taikina valmistetaan tavalliseen tapaan. Eli ensin murennetaan hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisätään suola, siirappi, kaurahiutaleet ja osa jauhoista. Vaivataan hyvin, lisätään öljy ja loput jauhot ja vaivataan vielä vähän lisää. Nostelemalla taikinaa, jotta ilma pääsisi taikinan sisään, saa aikaan hyvän sitkon! Taikina saa nousta rauhassa kaksinkertaiseksi (n. 45 min). 



Taikinan noustessa ehtii hyvin voidella vuoan valmiiksi. Vuoan tulisi olla n. 20-25 cm halkaisijaltaan. Vuoan pohjalle ripotellaan ohuiksi viipaloidut valkosipulinkynnet ja puolitetut tomaatit, leikkauspinta pohjaa kohti.

Kohonnutta taikinaa kannattaa vaivata vielä hetki ja vasta sitten levittää vuokaan tomaattien peitoksi. Taikina saa kohota vielä vartin ja sitä kannattaa pistellä haarukalla ennen uuniin laittamista. Leipää paistetaan 200 asteessa noin puolen tuntia.

Hieman jäähtyneen leivän voi kumota valmiiksi tarjoiluastialle ja rouhia päälle vielä mustapippuria ja merisuolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti