maanantai 14. toukokuuta 2012

Korvasienikastike


 

Tänään sain viimein kaikki sienet perattua. Onneksi säilytyksen kanssa ei ollut ongelmia, sillä korvasieni ei mätäne tai edes pehmene kovin helposti, eli metsäänkin voi lähteä vaikka pelkin muovipussein mukaan kevään poimintoihin. Aivan kaikki sienet eivät mahtuneet kerralla kuivuriin, eli osa oli pakko pakastaa. En olisikaan millään kestänyt enää toista samanlaista kuivaussatsia; varsinkin, kun omassa yksiössäni tilaa ei ole liiemmin ja tuuletuksen on toimittava kunnolla koko kuivauksen ajan. Tarkoittanee sitä, että saan nukkua seuraavan yön villasukat jalassa.
Muutaman sienen päätin heti maistaa, viime kerrasta kun onkin jo aikaa. Kaiken maailman perkausten ja esikäsittelyjen vuoksi valitsin mahdollisimman yksinkertaisen reseptin:  söin siis korvasieni-soijarouhekastiketta perunoitten kanssa. Ja kuten kuvastakin näkyy, syön perunat aina kuorineen, laiska kun olen.

Korvasienet pitää siis ennen ruoaksi valmistamista ryöpätä (eli keittää n. 5 min) kahteen kertaan runsaassa vedessä. Vesi pitää muistaa vaihtaa keittoerien välissä ja sienet samoin huuhdella huolellisesti vielä lopuksikin. Tämän jälkeen sienet ovat käyttövalmiita esimerkiksi tähän reseptiin:

- n. 4 keskikokoista esikäsiteltyä korvasientä

- 1 dl soijarouhetta

- puolikas sipuli

- öljyä paistamiseen

- 1/2 dl +  3 dl vettä

- 1 rkl vehnäjauhoja

- paprikajauhetta

- kuivattua timjamia

- yrttisuolaa ja runsaasti mustapippuria

Kuten sienet yleensäkin, paistoin nämäkin aluksi kuivalla pannulla, jotta sain ylimääräisen nesteen irtoamaan sienistä. Kun nestettä on ironnut tarpeeksi, kannattaa öljyä lisätä pannulle reilusti, ainakin kolme ruokalusikallista. Öljyssä paistuivat sienien lisäksi sipulisilppu ja soijarouhe. Vettä tarvitaan aluksi puolen desiä soijarouhetta varten imeytettäväksi. Tässä vaiheessa lisäsin jo mausteetkin ja lopuksi sekottelin joukkoon vehnäjauhot, joilla suurustaminen onnistuu mielestäni parhaiten. Loput vedet voi lisätä pannulle vaikka kerralla ja kiehautuksen jälkeen kastike onkin jo valmis.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti