torstai 10. toukokuuta 2012

Pestopasta ja keitetty valkoinen parsa


 

Helppo, maukas ja näyttävä ateria voi syntyä hetkessä, kunhan kaapista löytyvät perusainekset. Peston voi valmistaa itsekin etukäteen tai käyttää kaupasta ostettua vegaanista pestoa. Tällä hetkellä vegaanista pestoa löytyy vain K-kaupoista: Pirkan punainen Arrabbiata-pesto, ja erikoisliikkeistä kuten luontaistuotekauppa Ruohonjuuresta: Sunitan Organic Pesto Genevese.


Tällä reseptillä saat aikaan noin pilttipurkillisen valmista vihreää pestoa: 

- 1 ruukku tuoretta basilikaa

- pieni kourallinen cashew-pähkinöitä

- 2 valkosipulinkynttä

- mustapippuria ja suolaa

(- 1 tl sitruunanmehua)

- n. 1/2 dl oliiviöljyä

Valkosipulinkynnet kannattaa ensiksi pilkkoa pieniksi. Sen jälkeen kaikki ainekset ja puolet öljystä sekoitellaan tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella (sitruunanmehua en pidä välttämättömänä ainesosana). Loput öljyt lisätään hiljalleen. Öljyä ja pähkinöitä voi tarvittaessa myös lisäillä, jotta saadaan aikaseksi oikeanlainen koostumus ja seoksesta tulee sopivan notkeaa.

 

Kokemukseni mukaan tämä pesto säilyy jääkaapissa 4-5 päivää käyttökelpoisena, ja sitä voi 
käyttää aivan hyvin kaupan peston tapaan.


Pestopastaan tarvitaan siis:

- 5 dl vettä + 1 tl suolaa + 1 rkl oliiviöljyä

- 1 dl pastaa (esim. penne tai fusilli; itse käytin rumaa normimakaronia)

- 1/2 dl itsetehtyä pestoa eli noin puolet ylläolevan ohjeen määrästä

- mustapippuria

Eikä siis sen kummempi valmistusprosessi tälläkään: pasta keitetään kypsäksi suolalla ja öljyllä maustetussa vedessä. Kypsä pasta valutetaan hyvin ja sen joukkoon 
sekoitetaan pesto. Valmiin annoksen päälle voi vielä rouhia mustapippuria.


Pestopastan lisukkeena nautin vielä tämän hetken ykkössesonkivihannesta eli tankoparsaa. Valkoinen parsa eroaa valmistuksessa vihreästä parsasta siinä, että se vaatii pidemmän keittoajan ja se pitää aina kuoria, toisin kuin vihreä versio.

Kuvassa olevaan parsa-annokseen tarvitaan seuraavanlaiset ainekset:

- 1 nippu valkoista parsaa

- kattilallinen vettä + suolaa

Lisäksi:

- muutama nokare tummansinistä Keijua

- 1 tl sitruunanmehua

- mustapippuria

Parsan kannassa on kova puumainen osa, joka katkaistaan taivuttamalla parsaa noin 5 sentin päästä tyvestä. Parsa katkeaa kohdasta, johon puumainen osa päättyy. Katkaisun jälkeen riittää, että parsan kuorii ohuelti puolivälistä tyveä kohti.

Parsa kannattaa keittää mahdollisimman korkeassa kattilassa, sillä parsa keitetään pystyasennossa, esimerkiksi niputettuna. Parsan hennot nuput kannattaa jättää vedenpinnan yläpuolelle höyryyn kypsymään. Valkoinen parsa kypsyy n. 8-15 minuutissa. Kypsä parsa valutetaan ja asetellaan tarjoiluastialle.

Koska vegaanisen hollandaise-kastikkeen kehittely on vasta harkinnassa, olen tyytynyt höystämään parsan muutamalla nokareella margariinia, sitruunanmehulla ja mustapippurilla. Maistuu se kevätherkku näinkin.

Seuraavaksi olisi tarkoitus lähteä poimimaan luonnon omia villiparsoja eli maitohorsman nuoria versoja. Niitä voi käyttää aivan tavallisen parsan tavoin eli keittää suolavedessä tai lisätä 
vaikkapa salaatin joukkoon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti