maanantai 14. toukokuuta 2012

Punertava juurespyttipannu


 
Viime viikolla oli tilanne semmoinen, että jääkaapin lokeron juurekset alkoivat näyttää nahistumisen merkkejä. Päädyin siis valmistamaan perinteistä pyttipannua. Lantun jätin vielä odottamaan kuivurin vapautumista, ja ihan vain senkin takia, ettei ruoka maistuisi liian jouluiselta. Pyttiksessä parasta on ehkä se, että sen kanssa saa ja kuuluu aina käyttää ketsuppia (!!!). Siinä riittääkin sitten ensi kesäksi haastetta, jos tarvii vielä raa'an ketsupinkin ohje jostain kehittää.

Tästä annoksesta riitti tällä kertaa vain yhdelle nälkäiselle ja uupuneelle vegaanille:

- 2 pientä punajuurta

- 1 porkkana

- 4 perunaa

-  öljyä paistamiseen

- 1/4 tl neilikkaa

- pieni ripaus muskottipähkinää

- yrttisuolaa ja mustapippuria

Valmiiksi pilkotut (ja kuoritut) kasvikset voi joko keittää tai höyryttää kypsiksi. Itse valitsen usein mieluummin jälkimmäisen vaihtoehdon, koska silloin kasvisten vitamiinit säilyvät parhaiten, eikä esimerkiksi perunoista tule liian vetisiä. Punajuuren keittoaika on n. 10 minuuttia pidempi, eli punajuuripalat kannattaa laittaa kattilaan ensimmäiseksi. Kypsät kasvikset paistoin oikeasti margariinissa (jota en tavallisesti edes käytä, mutta jota nyt sattui löytymään jääkaapista), mutta öljy olisi toki terveellisempi vaihtoehto. Kasviksia ei muutenkaan tarvitse käristää pannulla, vaan muutaman minuutin kääntely riittää. Mausteet voi lisätä loppuvaiheessa ja muskottipähkinäjauheen kanssa kannattaa todella olla varovainen, ettei se peitä liikaa kasvisten omia aromeja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti