torstai 10. syyskuuta 2015

GLUTEENITON UNELMATORTTU JA CHARLOTTA


 Tuossa viime viikolla havaitsin yllättäen sivistyksessäni erään valtavan aukon. En ollut vielä koskaan valmistanut unelmatorttua! Pienen googlailun myötä huomasin, ettei hakusanoilla "vegaaninen" ja "unelmatorttu" löydy odotettavaa tulosta. Niinpä lähdin itse kehittelemään vegaanisen ja erityisesti gluteenittoman unelmatortun ohjetta, mikä osoittautui lopulta yllättävän vaivattomaksi haasteeksi: jo ensimmäinen suoritus onnistui yli odotusten! 

Mutta eipä siinä vielä kaikki. Lisäksi halusin yllättää ystäväni syntymäpäiväkakulla ja  ryhdyin jalostamaan unelmatortusta juhlavampaa versiota, joka tunnetaan kakkumaailmassa nimellä Charlotte russe tai kotoisammin Charlotta-kakku. Tällekään leivonnaiselle ei World Wide Web tarjonnut valmista vegaanista reseptiä, joten pääsin ideoimaan myös kakun täytettä oman makuni mukaan. Kakku sai tietenkin täytteekseen suklaa-kookosmoussea. 

Loppujen lopuksi kakun valmistus käy todella näppärästi ja vaivattomasti. Ainoa miinus, joka kakun valmistukseen liittyy, on sen valmistukseen varattava aika. Kakku onkin parasta valmistaa kokonaisuudessaan jo edellisenä iltana tai suunnitella kakun valmistus muuten aikatauluihin sopivasti. Valmiin kakun tulee joka tapauksessa antaa jähmettyä kylmässä vähintään nelisen tuntia.

 

UNELMATORTTU:

Pohja:

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

1 rkl psylliumjauhetta

2 rkl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 dl ruokosokeria

2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä 

2 dl soijamaitoa

Täyte:

2 dl soijavispiä

2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin ja kääntele joukkoon öljy ja soijamaito. Vältä liiallista sekoittamista. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Kypsennä taikinalevyä 225 asteessa 8-10 minuuttia. Taikinalevystä tulee melko ohut, joten muista tarkkailla kypsymistä. Kumoa kypsä pohja samantien toiselle sokeroidulle leivinpaperille ja irrota pohjapaperi. Anna pohjan jäähtyä hetki.
 

Vaahdota sillä aikaa soijavispi kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa mukaan myös kookosöljy. Levitä vaahto hieman jäähtyneelle torttulevylle. Kääri levy rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Pakkaa torttu leivinpaperin sisään ja siirrä kääretorttu yöksi jääkaappiin mehevöitymään. Leikkaa tarjoiluvalmis kääretorttu terävällä veitsellä parin sentin paksuisiksi viipaleiksi.



CHARLOTTA:

1 unelmatorttu

Täyte:

2 tlk kookosmaitoa

150 g tummaa suklaata

1/2 pkt pehmeää tofua

2 rkl ruokosokeria

Valmista kakun täyte hyvissä ajoin jo edellisenä iltana tai vähintään neljä tuntia ennen tarjoilua, jotta mousse ehtii jähmettyä hyvin ennen kakun kumoamista.

Aloita vaahdottamalla kookoskerma. Erotellaksesi kookoskerma nesteestä pidä kookosmaitotölkkejä jääkaapissa yön yli. Avaa tölkit sitten pohjasta ja valuta neste tölkeistä. Kaavi tölkkiin jäänyt kerma kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Yhdistä pehmeä tofu ja sokeri ja soseuta ainekset sauvasekoittimella. Sulata suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Yhdistä lopuksi kaikki täytteen ainekset keskenään ja vatkaa seos tasaiseksi vaahdoksi. Siirrä mousseaines jääkaappiin jähmettymään.


Valitse kakkuvuoaksi syvä ja korkeareunainen kulho. Vuoraa kulho aluksi tuorekelmulla siten, että kelmupalojen reunat tulevat kulhon reunojen yli. Asettele kääretorttuviipaleet kulhon pohjalle ja reunoille tasaisesti vieri viereen. Tarkista esim. lautasen avulla, että kääretorttupalaset ovat keskenään yhtenäisen tasaisessa linjassa.




Kumoa moussetäyte kääretorttuviipaleiden päälle ja levitä täyte taisaiseksi. Leikkaa täytteen yläpuolelle jäävät kääretortun palaset pois. Voit tässä kohtaa vielä siirrellä kääretortun paloja tyhjiin aukkokohtiin, jos sellaisia on jäänyt jäljelle. Joka tapauksessa kakun ollessa kulhossa sen pinnan tulisi olla mahdollisimman tasainen, eli reunojen tulisi yltää suurin piirtein täytteen korkeudelle, kuten alla olevassa kuvassa näkyy.


Vuoraa kakku myös päältä tuorekelmulta. Voit tarvittaessa asettaa kelmun päälle vielä lautasen painoksi. Siirrä sitten kakkukulho jääkaappiin jähmettymään. Poista valmiin kakun päältä ensin tuorekelmu. Varmista sitten, että kakun alla olevat tuorekelmun palaset eivät jää kumotessa kakun alle ja kaada valmis kakku varovasti tarjoilualustalle. Nosta kulho kakun päältä ja irroita tuorekelmut pinnalta.
 

6 kommenttia:

  1. Upea Charlotte-kakku - ja luksusta että se on gluteeniton! Tätä tahdon kokeilla ensi viikonloppuna - nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin taidan kokeilla viel uusiks! Ja onneksi gluteenittomuus on nykyään aika helppoa, vegaaneillekin.

      Poista
  2. Voih, tätä kaipaan. Miksi pitikään eksyä tänne :(

    -Empo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ens viikonloppuna uusintamaistiaiset?

      Poista
  3. Hei tämäpä kiva ohje. En ole ikinä tehnyt tai syönyt charlottaa mutta tää kyllä kieltämättä kiinnostaa ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onhan tuo tosiaan hiukan erikoisen näköinen kakku, mutta valmistus on silti helppoa :)

      Poista