Heti perään toinen parsaresepti: tällä kertaa vihreästä parsasta!
Riisin syönti on viimeaikoina jäänyt kovin vähille. Johtuen sekä
riisin heikoista ravintoarvoista että sen viljelyn aiheuttamista valtavista metaanipäästöistä. Viimeisimmän parsakaalirisoton valmistin
muistaakseni viime maaliskuussa - riisipussin parasta ennen -päivämäärä
oli vuodelta 2010. Onneksi riisi on helppo korvata, esimerkiksi
lähiruoaksikin mainittavalla kotimaisella ohralla. Turun seutuvilla
asuville suosittelen vaikkapa Riihipuodin Luomu ohrasuurimoita, joita löytää ihan tavallisista ruokakaupoista, tai sitten niitä voi tilata esimerkiksi täältä.
Parsaohraton valmistus ei vaadi paljoa työtä, kunhan vain muistaa
laittaa ohrasuurimot likoamaan veteen edellisenä iltana. Kahden hengen
annosta varten tarvitaan:
- puolikas sipuli
- kuminansiemeniä
- öljyä paistamiseen
- 1 dl kokonaisia ohrasuurimoita (yön yli liotettuina)
- 1 porkkana
- 4+1 dl vettä + 1 tl suolaa
- 1 nippu vihreää parsaa
- timjamia
- yrttisuolaa
Lisäksi:
- pari nokaretta tummansinistä Keijua
- sitruunanmehua
- mustapippuria
Kuullotin ensiksi silputun sipulin ja kuminansiemenet kattilassa
pienessä määrässä öljyä. Lisäsin joukkoon valmiiksi liotetut, hyvin
huuhdellut ja valutetut ohrasuurimot, pilkotut porkkanat. Vettä lisäsin
ensiksi kattilaan 4 dl, ja annoin ainesten kiehua rauhassa miedolla
lämmöllä noin puolisen tuntia.
Parsoissa oleva kova puumainen kanta tulee katkaista ennen niiden
käyttöä. Kuten edellisessäkin postauksessa kerroin, se tapahtuu
taivuttavalla parsaa noin viiden sentin päästä tyvestä, tällöin parsa
katkeaa siitä kohtaa, mihin puumainen osa päättyy. Huuhdellut parsat
pilkoin pieniksi suupaloiksi ja lisäsin kattilaan timjamin kanssa.
(Huom. Tuoreena käytetty timjami lisätään vasta valmiiseen ruokaan.)
Tässä vaiheessa kannattaa lisätä myös loput vedestä (1 dl).
Vihreä parsa kypsyy nopeammin kuin valkoinen; ruoka on siis valmista
kunnes parsa on kypsynyt eli noin 5-7 minuutissa. Suolaa kannattaa
lisätä valmiiseen ruokaa yrttisuolan muodossa.
Olen jo niin tottunut syömään parsaa “maustevoin” kera, että lisäsin
oman annokseni päälle tälläkin kertaa pari nokaretta tummansinistä
Keijua, sitruunanmehua ja mustapippuria.
Näin jälkeenpäin ajatellen kuivatut suppilovahverot olisivat tuoneet
ohrattoon vielä vihahteisemman maun. Itse olisin lisännyt ne ruokaan
varmastikin morttelilla jauhettuina (kuminan tapaan) mausteeksi.
“Maustevoin” käyttäjiä taasen muistuttaisin lisäämään margariinin
joukkoon oluthiivahiutaleita (esim. näitä), joista saa juustoisemman maun ja hyvän B-vitamiinilisän ruokavalioon.
Koska tipaton toukokuuni jatkuu jatkumistaan ja gato negrot jäävät yhä
alkon hyllylle odottamaan, ajattelin käyttää viinilasejani hyödyksi
muulla tavoin. Porkkanan naatteja on helppo versottaa vedessä ja niitä
voi käyttää persiljan tapaan ruoanlaitossa. Todellinen “Hävikistä
herkuksi” -idea!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti