sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kolmen sipulin pinaattipiirakka



Suolaisia leivonnaisia tulee leivottua aivan liian harvoin. Sämpylöitä tai teeleipiä valmistan silloin tällöin, mutta itse piirakat ja pasteijat jäävät vähemmälle osalle. Suolaiset leivonnaiset ovat kuitenkin siitä parhaita, että ne käyvät vaikka kokonaisesta ateriasta ja lisukkeeksi riittää vaikka yksinkertainen raikas salaatti.

Sipulipiirakka on yksi lemppareistani, jota olen leiponut jo vuosia samalla reseptillä. Tällä kertaa lisäsin kermaiseen täytteeseen myös pinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia. Maukkaitten täytteitten lisäksi piiras ei vaadikaan sen kummempia mausteita.

En enää löytänyt vanhaa piirakkareseptiäni, joten heitin pohjaankin ainekset päästäni. Mittasuhteet menivät täysin kohdilleen ja aion käyttää tätä ohjetta jatkossakin. Pohjasta tuli aivan älyttömän rapea ja maultaan herkullinen. Toivottavasti  se on muittenkin mieleen!

Sipulipiirakka pinaatilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla:

Pohja:

- 2  1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

- 1 1/2 dl ruisjauhoja

- 1 dl tapioca-tärkkelystä

- 1 tl leivinjauhetta



- 2 rkl psylliumia

- 1 tl ruususuolaa

- 1 dl  kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1/2 - 1 dl vettä

- 1 tl etikkaa

Täyte:

- 1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 punasipuli

- 3-5 kevätsipulia

- 3-5 valkosipulinkynttä

- 75 g pakastepinaattia

- 7-10 aurinkokuivattua tomaattia

- 1 1/2 dl kaurakermaa

- ruususuolaa ja mustapippuria

Valmista piirakkapohja sekoittamalla ensiksi kuivat ainekset keskenään. Sekoita joukkoon huoneenlämmössä  pehmennyt kookosöljy ja nypi taikina murumaiseksi. Sekoita etikka veden joukkoon ja lisää taikinaan pienissä osissa, kunnes seos alkaa muuttua taikinamaiseksi. Levitä taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytin halkaisijaltaan n. 27 cm:n vuokaa.



Kuumenna kookosöljy pannulla täytettä varten. Viipaloi sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla öljyssä. Lisää pannulle pinaatti ja pilkotut aurinkokuivatut tomaatit. Kunhan pinaatti on sulanut, lisää kaurakerma ja mausteet ja anna seoksen kiehahtaa.

Levitä täyte pohjan päälle ja kypsennä 215-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Koristele valmis piirakka silppuamalla sen päälle muutama kevätsipulin varsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti