tiistai 18. kesäkuuta 2013

Keväinen nokkoskeitto


Muutimme poikaystäväni kanssa kuun alussa jonkin verran kauemmas Turun keskustasta. Luulin jo hetken muuttaneemme inhaan lähiöön, mutta muutimmekin aivan ihastuttavien metsien ja niittyjen ääreen, siis todella mahtavien ulkoilualueiden läheisyyteen. Enää ei tarvitsekaan pyöräillä useita kilometrejä, saatika lähteä vartavasten mökille hortoilemaan, sillä villiyrtit ja -vihannekset löytyvät nyt käytännössä takapihalta.

Valmistin tätä nokkoskeittoa viileän sadepäivän lämmikkeeksi. Nokkoset olin noutanut jo edellisenä päivänä ilta-auringon lämmössä, mistäpä muualtakaan, kuin omilta lähiniityiltämme.

Nokkoskeitto:

- 1 l tuoretta nokkosta

- 3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 3/4 dl spelttijauhoja

- 1 l kasvimaitoa

(- 1 dl kasvikermaa)

- 3 kevätsipulia

- ruususuolaa & mustapippuria

Ryöppää nokkoset runsaassa vedessä. Anna niiden kiehua pari minuuttia ja kaada sitten keittovesi pois (tai säästä kasvien lannoitteeksi ja hiusten huuhteluvedeksi). Huuhtele nokkoset ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Silppua lehdet sen jälkeen. Voit samalla silputa myös kevätsipulit varsineen.

Kuumenna öljy puhtaassa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoittele ne kiinni rasvaan. Lisää joukkoon puolet kasvimaidosta ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Lisää silputut nokkoset, kevätsipulit sekä loput kasvimaidosta. Voit halutessasi korvata yhden desin maitoa kasvikermalla. Lisää sekaan mausteet ja keitä vielä 5 minuuttia.

Keiton kanssa sopii tarjoilla esimerkiksi näitä Aurinkoisia teeleipiä!

 

Kokeile myös näitä nokkosreseptejäni:

 Nokkosmuhennos

 Nokkossmoothie

Nokkosta voi käyttää myös pinaatin sijasta:

 Kolmen sipulin pinaattipiirakka

 Pinaatti-tofumuffinit

 Manteli-kurkkukeitto

2 kommenttia:

  1. Hei! Tykkään blogistasi, minkä johdosta muistin sinua näin: http://mammituokkonen.blogspot.fi/2013/06/q.html

    VastaaPoista