maanantai 24. kesäkuuta 2013

Kahden kaalin gratiini




Vaikka olenkin tykästynyt syömään parsakaalini pääasiassa raakana, en voinut vastustaa kiusausta ryhtyä valmistamaan sitä tällä kertaa uunissa gratinoituna. 

Parsakaaligratiini oli yksi kouluaikojeni herkkuruoka ja sitä olikin koulussamme melko usein tarjolla kasvisvaihtoehtona. Vegaaniksi ryhdyttyäni jokunen vuosi sitten jäivät kyllä kaikki gratiinit kerta heitolla, kunnes nyt pitkästä aikaa päätin jälleen yrittää. 

Uskaltaisinko jopa sanoa, että tästä maidottomasta versiosta tuli ehkä vieläkin parempaa, kuin se juustolla kyllästetty gratiini, jota kouluaikoina tuli ahmittua.

Kastikkeen valmistamiseen joutuu näkemään jonkin verran vaivaa, mutta muuten gratiini valmistuu muitta mutkitta uunin lämmössä.



Kahden kaalin gratiini:

- 400 g kukkakaalia

- 400 g parsakaalia

- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 4 rkl spelttijauhoja

- 4 dl kauramaitoa

- 1 tl ruususuolaa

- 1/4 tl valkopippuria

(- 1/2 tl kurkumaa)

- 1 dl kasvikermaa

- mustapippuria

Pilko kukkakaalin ja parsakaalin kukinnot pieniksi ja höyrytä ne lähes kypsiksi.

Kuumenna kookosöljy pannulla ja paista siinä hetki spelttijauhoja. Lisää kauramaito koko ajan sekoittaen ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Keitä 3-5 minuuttia ja lisää sitten mausteet. Sekoita lopuksi joukkoon kerma ja kiehauta kastike vielä kertaalleen.

Asettele kukkakaalin ja parsakaalin kukinnot tasaisesti laakeaan uunivuokaan ja kaada valkokastike niiden päälle. Rouhi koko komeuden päälle mustapippuria ja kypsennä vuokaa uunissa 200 asteessa noin puolen tunnin ajan.

2 kommenttia:

  1. En ole koskaan niistä juustokuorrutetuista gratineista välittänyt mutta tämä näyttää jopa sellaiselta mitä voisin kokeilla :)

    VastaaPoista