torstai 14. kesäkuuta 2012

(Varhais)kaalikääryleet korvasieni-ohratäytteellä
Kuinka valmistaa kaalikääryleitä ilman uunia? Omani valmistuivat näppärästi grillissä folioon käärittyinä. Täytyy kyllä myöntää, että kaalikääryleitten valmistuksessa on oma vaivansa. Varsinkin, jos omistaa vain yhden kattilan.

Mielestäni kaalikääryleet ovat selkeästi kesäruokaa ja ne valmistetaan aina varhaiskaaleista. Toisaalta täytteessä käytetyt korvasienet tekevät niistä kevätruokaa, jos siis käytetään tuoreita sieniä. Vanhoja kaaleja ja säilöttyjä sieniä käytettäessä ne taasen ovat vuodenajasta riippumattomia ja niitä pystyy oikeastaan tekemään suht edullisesti läpi vuoden.

Tässä versiossa korvasin riisin ohralla ja perinteisesti käyttämäni soijarouheenkin korvasienillä. Todellista lähiruokaa siis!

Aineksiakaan ei kulunut mitään huomattavaa määrää:

- 2 dl ohrasuurimoita yön yli liotettuina

- 1/2 l tuoreita korvasieniä

- 1 sipuli

- 1 tl kuminansiemeniä

- öljyä paistamiseen

- 1 varhaiskaali (n. 1 kg)

- timjamia, mustapippuria, lipstikkaa ym.

Valmistaminen aloitetaan täytteestä. Keitin ensin yön yli vedessä lionneen ohran kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Ohra kypsyi vajaassa puolessa tunnissa.

Korvasienet ryöppäsin kahteen kertaan eli keitin 5 minuuttia kerrallaan runsaassa vedessä ja huuhdoin sienet hyvin sekä keittokertojen välillä että niiden jälkeen. Pilkoin kypsät sienet pienemmiksi.

Irrotin kaalista kannan ja heitin se kokonaisena kiehumaan suolattuun veteen.

Samaan aikaan paistoin kuivalla pannulla sienet kuiviksi. Kun sienistä ei enää irtoa nestettä, niiden sekaan voi lisätä öljyn, sipulisilpun ja mausteet kuulottumaan.

Kaalista irrotetaan uloimpia lehtiä sitä mukaa, kun ne kiehuvat kypsiksi ja irtoilevat helposti.

Valmiin sieni-sipuli-mausteseoksen voi heittää suoraan ohran joukkoon ja sekoittaa täytteen tasaiseksi.

Kun olet saanut isoimmat lehdet eroteltua kaalista, voit silputa jäljelle jääneen osan vielä täytteen joukkoon. Sen jälkeen alkaakin jo sorminäpertely eli kääryleiden kasaaminen: lusikoi noin puoli desiä täytettä keskelle kutakin kaalinlehteä, käännä reunat täytteen päälle ja kierritä varovasti kääryleen malliseksi. 

Tavallisestihan siis kaalikääryleet valmistetaan uunissa, mutta itse pistin kääryleet folion sisään, nostelin päälle muutaman nokareen tummansinistä Keijua ja laitoin foliokääreen hiilloksen päälle grilliin lämpiämään.
Ruoanlaittomusiikkina toimii Hermanni Turkin debyyttialbumi, joka myös kantaa yhtyeen nimeä.
Levyn pystyy tilaamaan ainakin täältä. Lue myös Nuorgamin arvostelu!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti