keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Mantelimaito
Näin aloittelevana raakaruokailijana päätin ensimmäistä kertaa kokeilla pähkinämaidon valmistamista itse. Pähkinämaidon valmistukseen käytin manteleita, joita liotin yön yli runsaassa vedessä. Liotus niin sanotusti aktivoi pähkinät, jolloin niiden terveellisten vaikutusten pitäisi olla helpommin imeytyvässä ja sulavassa muodossa. Ensialkuun tein vain puolen litran satsin. Ihan vain senkin vuoksi, ettei blenderiini olisi yksinkertaisesti mahtunut kerralla enempää.

Puoleen litraan mantelimaitoa käytin siis:

- 1 dl yön yli lionneita manteleita

- 5 dl vettä

- ripaus merisuolaa

- 2 tl agavesiirappia

Mantelimaidon valmistukseen tarvitaan lisäksi tehosekoitin ja nesteen suodattamista varten harsokangas. Monet ovat kehuneet kestohedelmäpussien toimivan oikein hyvin tähän tarkoitukseen. Itse käytin kahvinsuodatinta ja Ruohonjuuresta hankittua kestosuodatinpussia. Tästä johtuen, valmistamani maito sai lisäksi hennon kahvin aromin.

Blendasin ensiksi mantelit hienoiksi pienessä määrässä vettä. Lisäsin loput vedestä ja jatkoit blendaamista. Vesi muuttuu nopeasti vaaleaksi maitomaiseksi nesteeksi. Kaadoin maidon hitaasti suodattimen läpi kannuun ja puristin vielä nesteet suodatinpussiin jääneestä mantelimassasta. Kaadoin maidon takaisin puhtaaseen blenderiin, lisäsin suolan ja makeutuksen ja sekoitin seoksen vielä nopeasti. Valmiin maidon kaadoin lasipulloon.

Itsetehdyn mantelimaidon pitäisi säilyä jääkaapissa pari päivää. Maitoa sopii toki valmistaa muistakin pähkinöistä ja esimerkiksi seesaminsiemenmaito on todella kalsiumpitoista. Pähkinämaito sopii juotavaksi sellaisenaan tai vaikka upeiden raakajäätelöiden valmistukseen! Siihen tarkoitukseen itse asiassa itsekin maidon loihdin. Raakajäätelöreseptikin on siis tulossa.

Maidon valmistuksesta jäävää mantelikuitua ei missään nimessä kannata heittää pois. Kuitu sopii moneenkin tarkoitukseen. Sitä voi käyttää esim. raakakakkujen pohjan valmistukseen. Omat kuitujämäni pakkasin kuivuriin ja tein niistä raakakeksejä, joiden ohje tullee seuraavassa postauksessa.

Muutenkin raakailussa erilaisten ainesten käyttö on melkoista pyörittelyä. Toisen ruokalajin valmistuksesta jäävät rippeet sopivat pohjaksi toiseen. Näin mitään ei tule heitettyä haaskuun, mikä on sekä edullista että myös taloudellisesti kannattavaa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista huomata kuinka erilaisia raakamaitoja ihmiset tekevät... Itsellä menee litraan vettä 3dl pähkinöitä tai siemeniä ja makeutukseen käytän liotettuja taateleita :) Agavesiirapin käyttöä olen alkanut vähentään kovasti, sillä se on terveydelle pahasta! Suosittelen muita makeutusaineita, esim. kookossokeri on paljon parempaa :)

    ~Ilta

    VastaaPoista
  2. Taateleita pitäisi koittaa. Itse vaihdoin makeutuksen steviaan, mutta en ole aivan mieltynyt sen makeutusaineen omaiseen makuvivahteeseen. Jotenkin stevia ei vaan vaikuta luonnolliselta...

    VastaaPoista