tiistai 10. joulukuuta 2013

Kikhernerulla




Ei mahda olla vaikea arvuutella, minkä ruokalajin korviketta reseptini tällä kertaa edustaa. Olen jo jonkin aikaa mietiskellyt, kuinka saisin vietyä arkiset (ja hieman tylsistyttävät) kikherneomeletit uudelle tasolle. Koin oivalluksen ensi kertaa siinä vaiheessa, kun ryhdyin valmistamaan omeletit uunissa. Pannulla paistettaessa omeletti tarraantui aina valurautapannun pohjaan kiinni, joten päätin käyttää hyväkseni uunin tasaista lämpöä; valmistetaanhan alkuperäiset farinatatkin uunissa. Vanhaa kasvisruokakeittokirjaa selaillessani silmääni osui munakasrullan ohje, jonka päätin saman tien toteuttaa kikherneomelettitaikinasta. Sain aikaan uunipellin kokoisen omeletin, jonka sisälle rullasin pinaatista ja aurinkokuivatuista tomaateista valmistetun suolaisen täytteen.

Kikhernepohja:

- 5 dl kikhernejauhoja

- mieluisia mausteita, kuten kurkumaa, sipuli- tai valkosipulijauhetta, paprikaa, chiliä, korianteria...

 - 5 dl vettä

- ruususuolaa ja mustapippuria

Täyte:

- kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)

-  1 sipuli

- muutama valkosipulinkynsi

- aurinkokuivattuja tomaatteja (ei öljyssä)

- 200 g pakastepinaattia (luomu)

- 2 dl pakastekasvissuikaleita

- 1 dl kaurakermaa

- vuorisuolaa ja mustapippuria

- rosmariinia ja timjamia (luomu)

Sekoita mausteet kikhernejauhojen sekaan, lisää kylmä vesi ja vatkaa taikina tasaiseksi. Peitä syvä uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi öljyllä ohuelti. Levitä omelettitaikina pellille tasaisesti suorakaiteenmuotoiseksi levyksi ja kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 minuutin ajan. Vahdi, ettei pohja pääse kuivumaan liialti.

Valmista sillä välin täyte: Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Lisää silputut tomaatit, pakastepinaatti ja kasvissuikaleet ja paista kunnes pinaattikuutiot ovat sulaneet. Lisää kerma ja mausteet ja kiehauta seos.
 



Anna kikhernepohjan jäähtyä hetki, mutta irroita se leivinpaperista vielä lämpimänä ja käännä toisen leivinpaperiarkin päälle pohjapuoli ylöspäin. Levitä täyte tasaisesti levylle, mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Jätä reunoille pari senttiä tyhjää tilaa. Kääri levy leivinpaperin avulla tiukalle rullalle. Leikkaa valmiista rullasta sopivankokoisia annospaloja ja tarjoile samantien.

 

2 kommenttia:

  1. Tätä pitääkin kokeilla! Syksyllä haaveilin kanssa rullaomeletista sienitäytteellä, mutta vanha paistinpannu oli siinä pisteessä, että tahmasi kiinni vaikka rypsiöljyyn, joten kokeilusta muotoutui vähän vähemmän onnistunut. (Tiedoksi vaan kaikille muillekin valistumattomille, että minkään tyyppisiä pannuja ei kannata laittaa astianpesukoneeseen.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella huomionarvoinen vinkki! Enkä tiedä, kannattaako tiskiainettakaan käyttää, kun käsin pesee. Pannu lämpimänä vaan hanan alle ja harjalla puhtaaksi. Vaikka valurautapannussa onkin omat pienet niksinsä, on sen käytössä silti se etu, ettei uutta pannua tarvitse metsästää kolmen kuukauden välein. Säästyypä luonnonvarat samalla!

      Poista