sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Kikhernemureke




Tämän vuoden joulupöydän kunkkua ei ole vielä päätetty. Sen sijaan päätin jakaa viimevuotisen reseptin. Viime jouluna valitsin kinkunkorvikkeeksi kasvismurekkeen, jonka pääraaka-aineena toimivat kikherneet. Murekkeen mausteet pidin alkuperäisen reseptin mukaisesti vähemmän jouluisina, joten mureketta voi valmistaa vuodenajasta riippumatta.



Kikhernemureke:


- 1 l keitettyjä kikherneitä

- 2 dl appelsiinimehua

- 1 dl tuoretta silputtua persiljaa

- 3/4 dl korppujauhoja tai kaurahiutaleita

- 2-4 valkosipulinkynttä

- 1 sipuli + kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 tl vuorisuolaa

- 1 tl jauhettua inkivääriä

- 2 tl jauhettua korianteria

- 2 tl mustapippuria

- luomusitruunanmehua

- 2 rkl luomusoijakastiketta

- 3 rkl tomaattisosetta

Lisäksi:

- öljyä

- ruiskorppujauhoja

- appelsiinimehua

Muista liottaa kikherneitä yön yli, mikäli käytät kuivattuja herneitä. Keitä kikherneitä puhtaassa merisuolalla maustetussa vedessä. Kikherneet kypsyvät n. 45 minuutissa, mutta kannattaa samalla keittää tunnin ajan, niin herneet pehmenevät enemmän.

Soseuta herneet monitoimikoneessa appelsiinimehun kanssa. Lisää mehua vähitellen. Kikherneiden jauhaminen onnistuu myös tehokkaalla sauvasekoittimella, mutta varo silloin kuumentamasta laitetta liikaa. Lisää jauhettujen kikherneiden joukkoon korppujauhot sekä mausteet. Silppua sipuli ja kuullota pannulla öljyssä. Sekoita paistettu sipuli kaikkien muiden ainesten kanssa sekaisin.

Kumoa mureketaikina öljyttyyn ja korppujauhotettuun vähintään 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Kypsennä 175 asteessa 45 minuuttia.

Kostuta mureketta tarvittaessa appelsiininmehulla ennen tarjoilua.



 Alkuperäinen resepti löytyy Kodin Kuvalehden sivuilta: http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/kikhernepatee

2 kommenttia:

  1. Meillä oli tää muuten jouluna, ihan ku hummus mut murekkeena, diggasin kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuin uunissa käynyttä hummusta, todellakin! Ja sattumat on parhaita ;)

      Poista