sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Omenapusut



Äidilläni on ollut tapana valmistaa täytettyjä pullia, joita hän kutsuu pusuiksi. En tiedä ollenkaan, kuinka tunnettuja pusupullat ovat muitten leivonnaisten rinnalla mutten ainakaan muista, että missään muualla olisivat vastaan törmänneet. Äitini on aina käyttänyt pusujen täytteenä omenahilloa ja se onkin mielestäni ainoa oikea vaihtoehto pullien täytteeksi. Kaiken maailman radikaalit kokeilkoon muitakin hillomakuja, mutta voin vannoa, ettei omenahilloa parempaa täytettä löydy!

Spelttipullataikina:

- 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä TAI kasvimaitojuomaa

- 25 g tuorehiivaa

- ripaus ruususuolaa

- 1 dl intiaanisokeria

- 3/4 dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna (luomu)

- 5-6 dl spelttijauhoja (luomu)

Lisäksi: 

- omenahilloa (luomua tai vähintään kotimaisista omenoista valmistettua)

- kauramaitoa

- intinaanisokeria ja ceylon-kanelia

Valmista pullataikina liottamalla hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen (37°C). Lisää suola ja sokeri sekä puolet jauhoista. Sekoita joukkoon öljy ja lisää loput jauhot. Alusta taikina hyvin. Anna valmiin taikinan kohota puolisen tuntia. 

Jaa taikina kahdeksaan tai kymmeneen osaan, riippuen siitä minkäkokoisia pullia haluat tehdä. Pyörittele taikinapaloja ensin käsin ja kaulitse sitten soikionmuotoisiksi pieniksi levyiksi. Lusikoi levyn keskelle noin ruokalusikallinen omenahilloa. Voitele sen jälkeen levyn reunat vedellä ja paina reunat yhteen kiinni, aivan kuin tekisit pasteijoita. 

Voitele pullat kauramaidolla ja ripottele niiden pinnalle kanelisokeria. Kypsennä pullia 200-asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan.

Intiaanisokerissa on se huono puoli, että se saa pullat aina näyttämään kuivilta ja palaneilta :/

4 kommenttia:

  1. No nami! Olen kuullut pusupullista, mutten itse ole koskaan syönyt. Vaikuttaa hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jehei, kiva kuulla, etten ole ainoa! :)

      Poista
  2. Minullekin tuttua, mutta ei livenä. Minunkin estettinen silmäni hieman kärsii tuosta intiaanisokerin tuomasta väristä. Vaikka se maku hyvä onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä joutuu kyllä aina peittelemään tomusokerilla tai kookosjauholla. Joku nirsompi saattaisi vielä jättää ulkonäön perusteella muuten syömättä. Meillä tosin tällaista ei ole vielä koskaan tapahtunut :P

      Poista