tiistai 5. maaliskuuta 2013
Mehupaasto
Kuten olenkin jo maininnut, vietin viime viikolla kolmen päivän mittaista DIY-mehupaastoa. DIY (do-it-yourself) tarkoittaa tässä kohtaa sitä, että valmistin mehut omin käsin, enkä lähtenytkään valmiiden paastopakettien teille tuntemattomille. Olen viimeiset kolme vuotta paastonnut kerran vuodessa, välillä hyvin, välillä ei niin hyvin seurauksin. Ensimmäiseen paastooni ryhdyin silkasta innostuksesta kuullessani sanan paasto, enkä sitten viitsinyt ottaa sen paremmin selvää, mitä paasto todellisuudessa pitää sisällään. Taisin pärjätä silloin kolme päivää kaupan hedelmätuoremehuilla, kunnes vatsa ei enää tykännyt ja tajusin, että jotain oli mennyt vikaan. Hieman enemmänkin taisi tuolloin mennä vikaan, sillä sukelsin paastoon suoraan pizzeriaillalliselta sen kummempia keventämättä. Että näin.
Onneksi nyt olen jo viisastunut ja jaksanut jonkin verran keskittyä myös paastoamisen teoriaan, ennen kuin olen ryhtynyt käytännön toimiin. Uskokaa, se todella kannattaa. Muiden kirjoittamien kokemusten ohella on tärkeää kuunnella myös omaa kehoa. Mikä on sinulle itsellesi hyväksi? Mihin asetat rajasi?
Omasta kokemuksestani voin kertoa, että paastoamisessa etenkin ensimmäinen päivä on kaikkein hankalin. Silloin tekee mieli sortua kaiken maailman ruokiin, joihin tavalliseti ei koskisi pitkällä tikullakaan. Pitkät yöunet auttavat ja seuraava päivä sujuukin jo täysin normaaleissa kuvioissa. Suosittelen ensimmäisen paastopäivän aikana hakemaan tukea läheisistä ihmisistä, kavereista ja perheestä. Jonkun toisen henkilön läsnäolo vie ajatuksesi muualle. Ajatelkaa yhdessä mukavia asioita ja puhdistat samalla mielesi.
Itselleni paasto merkitsee nimenomaan puhdistautumista, eikä suinkaan painon alentamista. Paastoamisella ja laihduttamisella ei tulisi mielestäni olla mitään tekemistä toistensa kanssa. Olen todella tyytyväinen omaan normaalipainooni ja palautan sen mielelläni takaisin samoihin lukemiin heti paaston jälkeen. Loppujen lopuksi painon alenemista on mahdotonta välttää paaston aikana.
Aloitin paastoon laskeutumisen pari päivää ennen virallista mehupaastoa. Itse mehupaasto kesti kolme päivää ja detox-kuuri yhteensä viisi päivää. Tässä esimerkkinä päivälista omasta paastostani ja sen alkuvalmisteluista:
lauantai - ei enää alkoholia
sunnuntai - lopetin tupakanpolton, kevensin ruokavaliota
maanantai - detox-ruokaa salaatin muodossa
tiistai - ensimmäinen paastopäivä, mehutankkausta läpi vuorokauden
keskiviikko - toinen paastopäivä
torstai - kolmas eli viimeinen paastopäivä
perjantai - kevyttä detox-ruokaa
lauantai - paluu pikkuhiljaa normaalimpaan ruokavalioon, kevyt aloitus
Ylläolevan listan mukana paljastui sekin, että poltan tupakkaa... Kyllä, tai siis poltin, sillä en aio enää jatkaa. Mutta siis, kahvi, alkoholi ja tupakka on ehdottomasti jätettävä pois päiväjärjestyksestä jo muutama päivä ennen paaston aloittamista. Toinen tärkeä alkuvalmistelu on tietenkin ruokavalion keventäminen. Jätä raskaat ateriat väliin. Korvaa esim. aamupuuro smoothiella ja päivällinen runsaalla vihreällä salaatilla.
Paaston jälkeen normaaliin ruokavalioon siirrytään vähitellen. Aloita päiväsi jälleen smoothiella ja valitse lautasellesi helposti sulavia ruoka-aineita, jotta saat ruoansulatuksesi pikku hiljaa heräteltyä.
Jos ensimmäinen paastopäivä tuntuu vaikealta, voit lohduttautua sillä tiedolla, että seuraava päivä sujuu ainakin kymmenen kertaa miellyttävämmin. Toisena paastopäivänäni eli keskiviikkona olin jo täynnä energiaa ja sain aikaiseksi paljon asioita joiden viimeistely tavallisesti jäisi aina puolitiehen. Kolmas eli viimeinen päivä taas koitui osaltani kohtalokkaaksi. Päivällä nauttimani mehuannos tulikin ylös yhtä nopeasti kuin olin sen lasistani hörppinyt. Kehon puhdistuminen voi aiheuttaa tämänlaista oireilua, eikä siitä kannata hätääntyä. Parhaiten detox-oireilta välttyy tekemällä suolihuuhtelun paaston alussa. Itse en ole vielä tohtinut kokeilla suolihuuhtelua ja sain siis tuta puhdistusseuraamukset mukavasti kirjastoreissun aikana. Kyllä, oksensin Turun pääkirjaston vessassa (suurkiitos kaikille läsnäolijoille!). No mutta, tämän epäonnekkaan tapauksen jälkeen palasin kotiin jälleen tankkaamaan lisää nesteitä. Mehun sijaan otin tällä kertaa alkuun suolavettä. Siis runsaasti vettä ja hyvänlaatuista suolaa. Vasta illemmalla uskalsin taas hörppäistä mehulasistani :D
Kolmen päivän paasto sujui vielä melko ongelmitta ja nälkää näkemättä. Energiatasoni vaihteli laajasti paaston eri vaiheissa. Toisinaan oloni oli tavallista huomattavasti pirteämpi ja taas välillä tunsin oloni vallan voimattomaksi. Voimattomuus on yleinen tunne etenkin paaston alkumetreillä, kun elimistö ei ole vielä ehtinyt tottua niukkaan energiansaantiin. Suosittelenkin paaston ajoittamista loma-aikaan. Älä missään nimessä ryhdy paastoamaan, jos tiedät etukäteen, että joutuisit paaston aikana tekemään fyysisesti raskasta työtä. Kuntoilu paaston aikana ei myöskään kannata. Jos sinulla ei riitä tarpeeksi vapaa-aikaa viettääksesi monen päivän paastoa, voit kokeilla myös päiväpaastoa. Olen jostain kuullut, että olisi terveyden kannalta todella suotavaa viettää jatkuvasti yhtä paastopäivää viikossa. Uskon, että yhdellä päivällä viikossakin on jo huomattava ruoansulatuselimistöä keventävä vaikutus.
En ole tosiaankaan ollut kovin luova mehuja lingotessani, vaan heittelin mehustimeen mitä milloinkin sattui käsillä olemaan. Tässä lista vakioaineksistani, joita vaihtelin välillä:
- punajuuri
- porkkana
- bataatti
- inkivääri (luomu)
- lehtiselleri (luomu)
- pinaatti (luomu)
- rucola (luomu tai vähintään villi)
- omena (luomu)
- ananas
- sitruuna (luomu)
- (veri)appelsiini
- (veri)greippi (kuorimattomana oltava luomu)
- kiivi
- puolukat
- mustikat
Kaikki ainekset on tietysti hyvä pitää luomulaatuisina, mutta etenkin nuo erityismaininnalla varustamani kasvikset. Inkivääri siksi, että tavallinen tuodaan yleensä Kiinasta, enkä liiemmin luota kiinalaisten elintarvikkeiden puhtauteen (sama pätee siis monissa muissakin kiinalaisissa elintarvikkeissa). Lehtiselleri, pinaatti ja rucola siksi, että ne sitovat itseensä helposti valtavan määrän hyönteismyrkkyjä, lannoitteita sekä kasvinsuojeluaineita. Omena siksi, että kuulemani mukaan tavallisten omenoiden pintaan kiinnitetty vahakerros sisältäisi eläinperäisiä ainesosia. Sitrushedelmät tietenkin luomuna aina jos ne käytetään kuorineen, sillä tavallisissa sitrushedelmissä kuoret ovat myrkkyjä täynnä.
Mehujen lisäksi join joka aamu ison lasillisen sitruunavettä ja pari kupillista Clipperin Detox-teetä päivittäin. Näiden ohella kulutin luonnollisesti myös valtavan määrän vettä. Suosittelen erityisesti lähdevettä.
Happamat mehut eivät tietenkään voi olla kovin hyväksi hampaille, ainakaan pitkällä aikavälillä. Jos olet huolissasi hammaskiilteestäsi, juo mehusi pillillä ja purskuta suusi vedellä jokaisen mehulasillisen jälkeen. Muista pestä hampaat aamuin illoin, mutta älä pistä harjaa suuhusi heti mehua juotuasi, jotta et harjaisi kiillettä hampaistasi.
Olisin todella iloinen, jos joku tämän luettuaan innostuisi kokeilemaan paastoamista. Toivon kuitenkin, ettei kukaan lähde pelkästään näiden ohjeitten mukaan puhdistamaan kehoansa. Parempaakin tietoutta on tarjolla runsaasti (internet, kirjasto etc.) ja erilaisiin vaihtoehtoihin kannattaa tutustua etukäteen huolella. Jokainen varmasti löytää siten itselleen parhaiten sopivimman vaihtoehdon.
Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen tämänkertaiseen paastooni - sitä yhtä onnettomuutta lukuunottamatta. Jälkeenpäin oloni on ollut todella kevyt ja pirteä vielä pitkään paaston jälkeenkin. Puhun nyt siis sekä kehosta että mielestä. Paasto nimittäin puhdistaa kokonaisvaltaisesti!
P.S. Jos mieleesi tulee jotain, josta en nyt huomannut kertoa, niin kysythän rohkeasti!
Tunnisteet:
detox,
juoma,
mehustin,
muut,
paasto,
raakaravinto,
vuodenajasta riippumaton
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei tosi kiva lukea! En tiedä uskaltaudunko ihan heti testaamaan. Mehustinta ei löydy ja kaupan mehut eivät kyllä houkuttele. Muutaman smoothie päivän voisin toisaalta pitää, saa kunnolla energiaa mutta olo on kevyt.
VastaaPoistaMehustin helpottaa kyllä paastoamista huomattavasti. Omani löysin vuosi sitten huuto.netistä 15 euron hintaan. Kannattaa sitä sivustoa siis ainakin tarkkailla, jos mehulingon hankinta kiinnostaa :)
PoistaEsimerkiksi Halo-blogista löytyy hyvät ohjeet smoothie-paastoon: http://www.lily.fi/juttu/pysyvaa-hyvinvointia-osa-1-smoothiepaasto. Olen itsekin suorittanut smoothie-paaston noilla ohjeilla ja voin kertoa, että kolmen päivän paasto menee ohi yhdessä hujauksessa ilman minkäänlaista voimattomuuden tunnetilaa. Smoothie on kuitenkin parhaimmassa tapauksessa todella täyttävää ja ravintotiheää kamaa. Yksittäiset smoothie-päivät sopivat myös upeasti ruokavalion keventämiseen :)
Muutaman kerran vuodessa teen aina mehupaaston ja olo on aika hyvä sen jälkeen.Viimeisen tein just viime kuussa. Tein erikseen punajuuri-ja porkkanmehua ja kuivattelin sen jäljelle jääneen massan ,josta sitten jauhoin ihanan värisiä jauheita:)
VastaaPoistaKirjoitit aiheesta juuri sopivaan aikaan silloin omaan blogiisi! Itsekin tajusin sitten tehdä niitä kasvisjauheita :) Tosi hyvä idea, käyttää hyväksi sitä ylimääräistä massaa. Itsestäni ainakin tuntuu aina niin pahalta, jos joutuu heittämään sitä jäljelle jäävää kuitua roskiin.
PoistaKiitos! Oon suunnitellut reilun viikon paastoa ja kaivellut Pinterestin, netin ja työkaverin tiedot ympäri. Päädyin 72h mehupaastoon ja tekemättä vielä on tarkka ostoslista (ilmankin pärjäis varmasti) aineksista. Tota kevennystä en ees kelaillu, joten kiitos huomautuksesta!
VastaaPoistaMukavia kuvia ja rehellistä kerrontaa - fontti sais olla suurempi.
Mehupaasto on aika rankka tapa paastoilla, kevennys on todella tarpeen, ettei elimistö järkyty täydellisesti. Kerro toki kokemuksistasi jälkeenpäin! Olisi hauska kuulla kuinka muut ovat suoriutuneet paastoistaan :)
PoistaKiitos kommenteistasi. Näissä vanhoissa postauksissa on tosiaan inhoittavan pieni fontti - en ymmärrä mitä olen ajatellut! No mutta, olen onneksi korjannut asian uudemmissa postauksissa. Ehkä jaksan jonain päivänä editoida myös näiden vanhojen tekstien muotoseikkoja.