lauantai 23. maaliskuuta 2013

Raaka itupuuro

  
Puuroaamupaloja taas tiedossa! Olen vallan hurahtanut tuorepuuroihin tässä parin viikon sisällä. Tuorepuuroista saa kunnolla virtaa heti aamutuimaan ja niiden sisältämät kuidut hellivät vatsaa lempeästi. Kaiken tämän lisäksi valmistamani raa'at puurot ovat aina täynnä hyviä ja monipuolisia ravinteiden lähteitä eli puhdasta kultaa kehollesi.

Tällä kertaa valmistin todella protskupitoista aamupuuroa. Alfalfan idut takaavat kylläisen olon pitkälle, vähintään lounasaikaan asti.

Tuorepuuro alfalfan iduista:

- 1 1/2 dl mantelimaitoa tai esim. kookosvettä

- 2 rkl chia-siemeniä

- 1 rkl maca-jauhetta

- 1/2 - 1 banaani

- 1 dl sinimailasen eli alfalfan ituja

- kourallinen mustaherukoita

Liota chia-siemeniä mantelimaidossa tai kookosvedessä vähintään 20 minuuttia tai mieluiten yön yli. Kaada chia-nesteseos tehosekoittimeen, lisää maca ja idut ja surauta kerralla
tasaiseksi. Lisää banaani sekä mustaherukat ja blendaa, kunnes puuron koostumus on muuttunut mahdollisimman sileäksi. Voit lisäillä banaanin tai marjojen määrää, mikäli puuro on liian "ituista" omaan makuusi :) 

Alfalfan idätys: Sinimailasen itujen tilavuus on noin kymmenkertainen verrattuna siementen määrään, eli kovin paljon ei siemeniä kannata kerralla idättää. Pieniä annoksia varten pari ruokalusikallista siemeniä riittää jo aivan hyvin. Siemeniä liotetaan 4-6 tuntia, jonka jälkeen ne huuhdellaan huolellisesti ja siirretään idätysastiaan. Siemenet itävät yleensä noin viidessä päivässä sopivan mittaisiksi. Ituja tulee kastella vähintään kahdesti päivästä ja ne tulisi myös kylvettää kertaalleen idätyksen aikana ja vielä kerran sen jälkeen, jotta siemenkuoret irtoaisivat iduista mahdollisimman hyvin. Valmiita ituja kannattaa pitää pari tuntia auringossa, jolloin niihin muodostuu tärkeää lehtivihreää.

4 kommenttia:

 1. ei olisi kyllä itselle tullun mieleen laittaa ituja puuroon ! en tiedä mistä täältä saa chia-siemeniä, joten toimisikonhan idut perus kauraraakapuurossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Tämä oli ensimmäinen itupuurokokeiluni ja meni kyllä heti eka kerralla nappiin. Alfalfa on kuitenkin maultaan sen verran mietoa, että uskon sen sopivan myös kauran kanssa :) Kerro sitten kuinka kävi!

   Poista
 2. Oma luovaa!!! Tuo idutaminen tulisi opetella, muista pienenä tyttönä äitini itu-idätystä, kääntelin niitämitu-lasipurkkeihin ja huuhtelimme niitä vedellä. Idutaminen ovat tuoreita vuoden ympäri, uo siimailaset varmaan turvallisia idätettäviä vasta-alkajalle. Tuota mantelimaitoa tulisi yös kokeilla valmistaa - nyt on aikaakin siihen kun on loma ... Jotta huomenissa sellainen tiivis siivilämgainkangas, jonka läpi sen voi suodattaa - googlasin jokunaikansitten sen valmistuksen. Herkullinen kulitsa ... Nam nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idättäminen todella kannattaa. Se on kivaa puuhaa ja idut ovat edullinen ravintolisä jokaiselle aterialle, vaikkapa myös aamupalalle :P Itse tehty mantelimaito voittaa kyllä kaupan vastaavat tuotteet mennen tullen. Suosittelen ihmeessä kokeilemaan. Sekä sinimailasten idättäminen että mantelimaidon valmistaminen ovat melko simppeliä puuhaa - onnistuu myös vasta-alkajilta! :)

   Poista