keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Mangopiirakka

 

Pääsiäisen ja kevään kunniaksi pitää aina leipoa jotakin värikästä. Keltainen ja oranssi taitavat viedä voiton varsinkin pääsiäisajan leivonnaisissa. Sitrushedelmät, aprikoosit ja mangot ovat tähän aikaan vuodesta kovassa huudossa, myös bataatti ja porkkana taitavat kuulua samaan kastiin.

Tutkiskelin juuri tuontihedelmien sesonkiaikoja ja päädyin käyttämään mangoa omassa värikkäässä pääsiäispiirakassani. Toinen vaihtoehto olisi ollut papaija. Molemmat kuuluvat Evita-lehden (marraskuu/2009) mukaan tämän kuukauden sesonkihedelmiin, vaikka ei sitä kyllä ihan heti hedelmien kilohinnoista uskoisi.
 

Mangopiirakkani koittaa lähennellä pääsiäisajan tuttuja rahkapiiraita. Koska vegaanista rahkaa ei toistaiseksi vielä ole saatavilla, korvasin sen kaurajogurtilla. Ja kuten tavallista en taaskaan kyennyt pysymään alkuperäisessä suunnitelmassa, vaan lopputulos oli tälläkin kertaa yllätys. Pullapiirakkahan tästäkin piti ensin tulla, mutta tällä kertaa ajattelin jättää hiivat käyttämättä. Kulitsassa oli jo tarpeeksi pullaa yhdelle juhlapyhälle.

Piirakan täytteeseen tuli käytett pelkästään mangoa, mutta jos haluat piirakasta enemmän pääsiäisestä muistuttavan, voisit lisätä joukkoon myös sitruunankuorta ja rusinoita. Nyt jo vähän harmittaa, etten itse tehnyt samoin, vaikka hyväähän tästä tuli ilmankin.

Ja tässä vaiheessa toivotan hyvää pääsiäistä lukijoilleni - muistakaahan herkutella!

 Pohja:

- 3 dl puolikarkeita spelttijauhoja

- 1 dl kaurahiutaleita

- 1 tl ruokasoodaa

- ripaus ruususuolaa

- 1/2 tl aitoa vaniljaa jauheena

- 2/3 dl intiaanisokeria

- 2 dl kauramaitoa

- 1 tl omenaviinietikkaa

- 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna

Täyte:

- 1 kypsä mango

- 3 dl kaurajogurttia

- 2 rkl intiaanisokeria

- puolikkaan sitruunan mehu

- 1 rkl luomuperunajauhoja

(- kourallinen luomurusinoita)

(- yhden luomusitruunan raastettu kuori)

Valmista täyte etukäteen valmiiksi. Poista mangosta kivi ja pilko hedelmäliha paloiksi. Heitä mangokuutiot ja loput ainekset (rusinoita lukuunottamatta) tehosekoittimeen. Blendaa täyte tasaiseksi (ja lisää halutessasi rusinat).

Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään. Lisää kauramaidon joukkoon etikka ja vesihauteessa sulatettu kookosöljy, ja lisää seos kuivien aineitten joukkoon. Kääntele taikina nopeasti tasaiseksi ja kumoa valmiiksi voideltuun vuokaan. Painele taikina jauhotetuin käsin tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Levitä täyte pohjataikinan päälle tasaisesti. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25-30 minuuttia tai kunnes taikinan reunat ovat saaneet kunnolla väriä. Anna piiraan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.

Kuuluisipa mangopiirakka ja pakuritee jokaiseen iltapäivääni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti