tiistai 2. huhtikuuta 2013

Raaka viikunapuuro
Tänä vuonna pääsiäinen hurahti vauhdilla ohi ja ilman ainuttakaan annosta perinteistä mämmiä. Ei sitten tuokkosen tuokkosta päätynyt tähän napaan! Sen sijaan kekkasin kokeilla Anni Minervan mahtavaa mämminkorviketta. Sitä kun pisteli suuhunsa, niin ei pahemmin ehtinyt tavallisen mämmin perään haikailla.

Samalla Anni Minervan luumumämmiä maistellessani tajusin, että itsellänikin on ollut tässä lähiaikoina tapana valmistaa erästä epämääräistä mössöä, ja olen aina miettinyt, että tuossa mössössähän on selkeästi hiven mämmin makua. Niinpä testasin perusmössöversion taas uudelleen mutta terästettynä, ja voilà, uusi mämminkorvike oli syntynyt.

Omassa mämminkorvikkeessani pohjana toimii lemppariraakapuuroni ohje (siis juuri se mössö). Tässä tapauksessa nimitän mössöä kovin vaatimattomasti taivaalliseksi raakapuuroksi, koska en ole vielä kehittänyt tuolle viikunaherkulle mairittelevampaa nimitystä :P Terästystä eli sitä mämmiaromia tuovat carob-jauhe sekä pomeranssi, tai halutessasi luomuappelsiinikuori. Pomeranssia et valitettavasti löydä luomuna :/


Taivaallinen raakapuuro (2:lle):

- 1 dl kokonaisia tattarisuurimoita

- 1 dl kokonaisia hirssinjyviä

- 5 kuivattua taatelia

- 3 kuivattua viikunaa

Mämmiversioon lisäksi:

- 1/4 tl kuivattua pomeranssin kuorta tai puolikkaan luomuappelsiinin raastettu kuori

- 2 rkl carob-jauhetta

Muista laittaa kaikki ainekset, tattarit, hirssit, taatelit ja viikunat yöksi likoamaan. Tattari ja hirssi liotetaan samassa astiassa runsaassa vedessä ja taatelit ja viikunat toisessa. Kuivahedelmiä sopii liottaa pidempäänkin (yleensä 1 vrk) ja niitä liotetaan niukemmassa vesimäärässä. 

Huuhtele tattari ja hirssi huolellisesti liotuksen jälkeen. Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen, lisää nesteeksi kuivahedelmien liotusvettä. Blendaa koko sekoitus kunnolla tasaiseksi.

Huh, lupaan, että nyt päästän teidätkin hetkeksi tauolle raakapuuroista... seuraavaksi on vuorossa taas jotain aivan muuta.


6 kommenttia:

 1. Mmmm, vaikuttaa hyvältä! :) Mukava myös kuulla, että raakamämmikin on maistunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kyllähän se maistui. Pelastit pääsiäiseni! :--D

   Poista
 2. Tämäkin näyttää hyvälle! Ehkä ei pidettäisi niin hulluna jos söisi tällasita, eikä kilon mämmiä vielä heinäkuussakin...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mämmi ja glögi ovat kyllä olennainen osa juhannusta.....................................

   Poista
 3. Eikö mämmi ole riittävän vegaanista ruokaa ilman että sille pitäisi yrittää keksiä jokin korvike?

  VastaaPoista
 4. Toki mämmi sopii vegaanin ruokavalioon! :) Nämä mämminkorvikkeet ovatkin lähinnä suunnattu heille, joiden masut eivät tavallista mämmiä kykene sulattamaan, esim. keliaakikoille ja gluteeniyliherkille tai allergikoille, elävän ravinnon syöjistä puhumattakaan...

  VastaaPoista