torstai 4. huhtikuuta 2013

Välimeren linssikakut


Oivalsin juuri, että muffinipellillä voi valmistaa paljon muutakin mukavaa, kuin ainoastaan niitä muffineja. Ajattelin valmistaa linsseistä mureketta, mutta murekevuokani oli varattuna muuhun tarkoitukseen. Linssit olivat siis jo tuossa vaiheessa kiehumassa ja jokin muu vaihtoehto oli pian keksittävä. Lopulta silmääni osui muffinipelti, jonka koloihin pääsin linssimurekemassan lusikoimaan. Näin sain aikaiseksi ylisöpöjä linssikakkusia. 

Välimeren linssikakkuset (n. 8 kpl):

- 2 dl vihreitä linssejä

- 1 dl kaurahiutaleita

- 1 1/2 dl tomaattimurskaa

- 5 oliivia (vihreää tai mustaa, sinä päätät)

- 5 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta

- reilu pala purjoa tai puolikas sipuli

- 3 valkosipulinkynttä

- 1 tl oreganoa

- 1 tl basilikaa

- 1/2 tl timjamia

- 1 tl mustapippuria (tai enemmänkin)

(- 2 rkl kikhernejauhoja)

Lisäksi:

- kylmäpuristettua kookosöljyä

(- tuoretta basilikaa)

Huuhtele linssit hyvin ja keitä niitä runsaassa vedessä n. 20-30 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita kaurahiutaleet ja tomaattimurska keskenään sekaisin ja anna seoksen turvota vähintään 10 minuuttia.

Silppua sipuli, valkosipulinkynnet, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit valmiiksi. (Suosin itse irtomyynnissä myytäviä aurinkokuivattuja tomaatteja - niitä kannattaa kuitenkin liottaa vähintään pari tuntia ennen käyttöä.)

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, esim. tomaattien liotusvettä. Tarkista tarvitseeko taikinaan lisätä suolaa. Itse pärjäsin ilman, mutta makuasia. Kikhernejauhoista saa lisää proteiinia taikinaan, mutta koostumuksen kannalta ei ole väliä lisääkö vai jättääkö niitä lisäämättä.

Voitele muffinipellin kolot kookosöljyllä ja lusikoi ne täyteen mureketaikinaa. Paina jokain taikinakakku tiiviisti kasaan lusikalla.

Kypsennä linssikakkusia uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia. Jäähdytä kypsiä kakkusia hetki pellillä ja kumoa sitten varovasti lautaselle. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä!

Linssikakkusia basilikalla koristeltuina ja vuonankaali-persiljapedillä tarjoiltuina

Tässä taas muista blogeista löytyneitä ja omassakin keittiössäni testaamiani herkkuja:

Appelsiineja ja hunajaa: Sitruksinen selleri-porkkanalisäke - sopisi täydellisesti vappubrunssille!

Veikeä Verso: Tyrnitujaus-smoothie - piristystä päivään!  

Keittiökameleontti: Suklaavanukas uunissa - suussasulava herkku valmistuu näppärästi myös uunissa!

Puolitiessä: Mämmi 2.0  - mämmin raakaversion valmistaminen ei edellytä ajankohdaksi pääsiäistä
  
Eilistä paistoa: Hampunsiemenlevite - raakoja levitteitä ja tahnoja ei koskaan voi olla liikaa 

6 kommenttia:

  1. Linssikakkuset näyttävät mukavilta! Itse olen linssien kanssa juuttunut täysin keitto/muhennos/kastike -linjalle. Tällaisia kiinteitä ruokalajeja ei ole tullut tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellenikin tuli ensin vähän semmonen fiilis, että onhan noi linssit jo kasvisruokamaailmassa moneen kertaan nähty. Niinpä päätyivät sitten tällä kertaan himpun verran erilaiseen muotoon. Linsseistä valmistui oikein mureita ja täyttäviä kakkusia!

      Poista
  2. Hyvä idea! Pitääkin testata!

    Ainiin... Eihän mulla ole muffinipeltiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hitsi, muffinipelti on kyllä aika olennainen väline näiden valmistuksessa. Silikoniset muffinivuoat voisivat käydä myös, mutta paperiset ei valitettavasti kelpaa :/

      Poista
  3. Enpä ole ennen tajunnutkaan tällaista! Pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni alkavat olla jo melko lailla vakiokamaa - sen verran usein tulee näitä tehtyä.

      Poista