sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Pähkinäinen béchamelkastike


Paastosta on nyt toivuttu ja ensimmäiset kiinteät ruoatkin vedetty nassuun aivan uudenlaisella ruokahalulla. Luulen, että ryhdyn tästä lähin katsomaan vielä tarkemmin, mitä kulloinkin suuhuni laitan. Varsinkin elävän ravinnon määrää aion jälleen lisätä ravintooni. Tosin tässä kevättä kohti mentäessä, se todennäköisesti tulee tapahtumaan aivan itsestään. Takatalven tuiskeista huolimatta, toivotan jo kevään tervetulleeksi. Poistin jo paperiset lumihiutaleet ikkunoista ja ZenGrow odottelee kasvatuksia. Tulettehan kevät ja aurinko jo kohta pian!

Aivan näin tuhtia ruokaa ei heti paaston jälkeen kannattaisi suuhunsa pistää. Ohje onkin parin viikon takaa, enkä tosiaankaan ymmärrä, miksi jaan sen vasta nyt. Kastikkeen kermaisuutta lisäävät täyteläiset cashew-pähkinät ja makuun olen yrittänyt tuoda juustomaisuutta kurkuman lisäksi oluthiivahiutaleilla. Kastike sopii oivallisesti pastan seuralaiseksi, vaikka itse tietysti nostelin sitä soba-noodeleitten päälle. Lisukkeena maistuivat paahdetut kurpitsakuutiot.

Pähkinäinen valkokastike:

- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 3 rkl spelttijauhoja

- 4 dl kauramaitoa

- 1 tl ruususuolaa

- 1/4 - 1/2 tl valkopippuria

- 1 tl kurkumaa

- 1 dl kaurakermaa

- 125 g cashewpähkinöitä

- reilu 1/2 dl oluthiivahiutaleita

Liota cashewpähkinöitä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli. 

Sulata ja kuumenna kookosöljy paistinpannulla. Älä kuumenna pannua liian kuumaksi. Lisää jauhot ja sekoita ne kiinni rasvaan. Lisää maito koko ajan sekoittaen ja kuumenna kastike kiehuvaksi. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 3-5 minuuttia ja lisää mausteet. Lisää kerma valmiiseen kastikkeeseen ja anna kastikkeen kiehahtaa vielä kertaalleen.

Huuhtele cashewpähkinät kastikkeen kypsyessä ja blendaa ne tasaiseksi tahnaksi pienen vesimäärän kanssa. Lisää vettä tehosekoittimeen pikkuhiljaa.

Ota valmis kastike pois liedeltä. Sekoita kastikkeen joukkoon cashewpähkinätahna sekä oluthiivahiutaleet. Tarjoile heti!



Tässä vielä muutama suositusten arvoinen resepti blogosfääristä (kaikki on testattu kotikeittiössä):

Mietteitä matkan varrelta: Mustikkainen banaani-kaura-uunipuuro - testattu tunnetulla puuronvihaajalla - toimii
 
Halo: Karpalo-kookosmousse - vegaanisoituu esim. stevialla, agave-siirapilla tai kookospalmusokerilla ja toimii myös puolukoilla

My New Roots: The Life-Changing Loaf of Bread - parasta gluteenitonta leipää ikinä

Kiitos hyvää: Viikonloppuleipä - edellisen reseptin suomennos; korvaa hunaja esim. agave-siirapilla

Keittiökameleontti: Sitrus-avokadocarpaccio - ylistys Lidlin veriappelsiineille!

P.S. Tarkempi postaus paastostani on tulossa aivan pikapuoliin!

2 kommenttia:

  1. Hieno bechamel-kastikkeen variaatio! Ja tuo Virpin viikonloppuleipä on ollut minullakin to do -listalla, vielä vaan en ole päässyt sitä toteuttamaan. Aivan upeat ainekset, ei voi mennä vikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella! Tekisi mieli tehdä sitä koko ajan lisää, mutta sepä tulisi kovin kalliiksi :P

      Poista