keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Metsäsienipiiras ja raikas karpalokastike


Tällä reseptillä osallistun jälleen kerran blogihaasteeseen. Tämänkertainen haaste löytyy Kärähtäneet -blogista ja vuorossa on kotimainen villiruoka. Villiruoan valmistus yleensä vähenee tähän aikaan vuodesta; pääsesonki kun keskittyy lähinnä kevääseen, kesään ja syksyyn. Talven varalle säilötyistä luonnon antimista kannattaa kuitenkin nauttia myös pimeään vuodenaikaan.

Itse tietysti hain villit raaka-aineeni kaupan hyllyltä, mutta monelta varmasti löytyy vielä kaapeista vaikka mitä syksyn antimia, itsepoimittuja sieniä ja karpaloita. 

Sienipiiraan täyte sopisi sellaisenaan vaikkapa joulupöytään salaatiksi, jos ruokakerman tilalle vaihtaa vispatun kuohukerman. Tai sitten piiraan voi taikoa vaikka juuri joulupöydästä ylijääneestä sienisalaatista.  

Karpalokastikkeen ohjeita tuntuu vilisevän juuri nyt joka puolella. Itse löysin inspiraationi Live Love Food -blogista.

Sienipiiras:
 
Pohja:

- 2 dl ruisjauhoja

- 1 dl kikhernejauhoja

- 1 1/2 dl kaurajauhoja

- 1/2 dl kaurahiutaleita

- 1 tl leivinjauhetta

- 1 tl ruususuolaa 

- 2 dl vettä

- 1/2 dl omenamehua  

- 1/4 dl öljyä 

Täyte:

- 160g (n. 3 dl) suolasieniä (valutettuina!)

- 1 dl maustamatonta kaurajogurttia

- 1 dl kaurakermaa

- 1 tl mustapippuria

(- 1/2 tl ruususuolaa)

- 1 (puna)sipuli

(- ruohosipulia)

Karpalokastike:

-  300 g tuoreita tai pakastekarpaloita 

- 1 dl omenamehua

- 1 dl intiaaanisokeria 

- reilu pala tuoretta inkivääriä 


Suolasieniä kannattaa liottaa pari tuntia kylmässä vedessä ennen täytteen valmistusta. Jos sienet ovat kovin suolaisia, kannattaa liotusvesi vaihtaa välillä.

Aloita valmistamalla karpalokastike. Mittaa karpalot, omenamehu ja sokeri kattilaan. Raasta joukkoon tuore inkivääri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä kastiketta reilun tunnin ajan miedolla lämmöllä, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja marjat ovat täysin pehmenneet. Sekoittele välillä. Kaada valmis kastike puhtaaseen hillopurkkiin ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa.

Yhdistä taikinapohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon osa nesteestä ja öljy. Sekoita taikina ripeästi tasaiseksi ja lisää loput nesteestä vähitellen. Painele valmis taikina jauhoisin sormin joko valmiiksi voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (20x20cm), sekä pohjalle että reunoille. Kypsennä pohjaa uunissa sellaisenaan 175 asteessa n. 10 minuuttia

Valmista täyte sekoittamalla hyvin liotettujen sienien joukkoon kerma, kaurajogurtti ja mustapippuri. Silppua joukkoon myös sipuli ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Kaada valmis täyte esikypsennetyn taikinapohjan päälle ja laita takaisin uuniin vielä 20-25 minuutiksi. 


Varsinkin uunituoreena tarjoiltuna piiraan kermainen täyte on suussa sulavaa herkkua.

Piiraan voi tarjoilla suoraan uunista lämpimänä tai vasta jäähtyneenä, jolloin täyte pysyy paremmin kasassa. Karpalokastikettakin voi tarvittaessa lämmitää. Lisää väriä annoksiin saat koristelemalla piirakkapalat lopuksi ruohosipulisilpulla.

2 kommenttia:

  1. Herkullinen piirakka ja tuo karpalokastike vielä! Käväisin myös äänestämässä ... Hurjasti onnea kilpailuun!

    VastaaPoista
  2. Kiitos äänestäsi ja mahtavaa uutta vuotta!

    VastaaPoista