sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Kurpitsa-kookosjäätelö


 

Mistä juuri nyt puhutaan ja kokataan lähes jokaisessa jenkkiruokablogissa? Pumpkins are here! Yhtenä päivänä Finding Vegan -sivustolla lähes joka toinen resepti sisälsi kurpitsaa. Suomessa en ole vielä samanlaiseen villitykseen törmännyt, vaikkakin yhtä lailla meilläkin olisi kurpitsoja käytettävissä. Aivan joka kaupasta kurpitsaa ei välttämättä löydy valikoimasta, mutta sitä kannattaa kysellä suoraan kauppiaalta tai viljelijöiltä. Olen itse kerran pystynyt tilaamaan kurpitsan lähikauppaani. 

Huomasin eräässä supermarketissa olevan myynnissä aitoa amerikkalaista kurpitsapyreetä - 4dl:n tölkki maksoi yli 4 euroa! Sen sijaan tuoretta kotimaista kurpitsaa sai ainakin lähikaupastani 1,50 euron kilohintaan. Hinnan lisäksi, välttäisin tölkkikurpitsaa ihan vain pakkaustavankin vuoksi; syy löytyy Kemikaalicocktailin blogauksista, mm. tästä.Jäätelöä valmistaessani kypsensin ja soseutin puolet kahden kilon kurpitsasta. Jäätelön valmistukseen menneen osan lisäksi siitä jäi vielä 5 dl ylimääräistä sosetta, joka jäipi jääkaappiin odottelemaan uudenlaista käyttöideaa. Nyt kuitenkin jäätelön ohjeeseen...


 Kurpitsajäätelö:

- 1 tlk kookosmaitoa

- n. 2 dl kurpitsasosetta

- 1/8 tl neilikkaa

- 1/8 tl inkivääriä

- 1/4 tl kanelia

- aivan pieni ripaus muskottipähkinää

- 1/4 tl aitoa vaniljajauhetta

- ripaus vuorisuolaa

- steviaa

- 1 rkl lucumaa

Kurpitsasose kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäähtyä jääkaappikylmäksi. Ja tietysti kerralla kannattaa valmistaa sosetta reilu satsi, sillä sitä voi aina pakastaa ja käyttää myöhemmin.

 

Halkaise kurpitsa kahtia ja poista lusikalla siemenet ja siemenrihmasto. 

 

Siemenet kannattaa säästää ja vaikkapa kuivattaa. Kaikki kurpitsansiemenet ovat syötäviä. 

 

Kuori kurpitsa terävällä veitsellä. Kuorimaveitsi ei sovellu tähän hommaan, koska kurpitsan kuori on melkoisen paksu. Paloittele kurpitsa ja höyrytä kypsäksi. Soseuta kypsät kurpitsapalat ja anna soseen jäähtyä, ensin huoneenlämmössä ja sitten kylmässä.

Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin. Ole varovainen stevian kanssa, ja varsinkin, jos käytät jauhetta, lisää sitä niin vähän kuin pystyt. Muskottipähkinän kanssa kannattaa myös olla varovainen.

Valmista jäätelö jäätelökoneessa tai kaada jäätelömassa laakeaan astiaan ja jäähdytä pakastimessa muutama tunti muistaen sekoittaa massaa noin vartin välein.
Kermaisen jäätelön seuraksi sopii parhaiten happamista omenoista tehty raakasose - lisää syksyn tuntua ja MAKUA!


P.S. Osaisiko kukaan valaista minkä nimisen kurpitsan olen tänään jäätelööni käyttänyt? Kaupan hintalapun alla oli useampaa erimuotoista, -kokoista ja -väristä yksilöä tarjolla, mutta lapussa luki vain 'kurpitsa'...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti