tiistai 11. syyskuuta 2012

Bataatti-kikhernepaistos ruiskuoressa



Tämä onkin ensimmäinen kerta, kun otan osaa blogihaasteeseen. Olisin tehnyt niin myös aiemmin, mutta en ymmärtänyt etsiä ajankohtaista haastetta käsiini :D Nyt siis olen kuitenkin mukana Chocochilin julkaisemassa skabassa "Vegaani tulee kylään". En tiedä onko sopivaa osallistua haasteeseen itsekin näin vegaanina, mutta mielestäni tämä on hyvä väylä jakaa vegaanisia reseptejä myös sekasyöjien tietouteen ja siis mahtava juttu!

Vegaanille ei riitä yleensä mahantäytteeksi pelkkä pupunruoka, vaan ateria tarvitsee tuhdimpia täytteitä. Tässä reseptissä proteiinilisänä toimivat kikherneet, jotka varsinkin allekirjoittaneelle maistuvat mieluummin kuin pavut ja muut herneet.



Bataatti-kikhernepaitos 4 hengelle:

- 2 suurehkoa perunaa

- 1 bataatti

- 3 dl kikherneitä 

- suolaa ja mustapippuria

(- garam masala -maustesekoitusta)

Ruiskuori:

- 3 1/2 dl ruisjauhoja

- 1 1/2 tl suolaa

- 2 rkl öljyä

- 1 1/2 dl vettä

- 1 dl tattarijauhoja (vehnäjauhot käyvät myös)

Lisäksi:

- öljyä vuoan voiteluun

Valmista ensiksi täyte. Muista laittaa kuivat kikherneet likoamaan edellisenä iltana. Niitä tulisi liottaa vähintään 8 tuntia. Huuhtele herneet ja keitä niitä sen jälkeen puhtaassa vedessä n. 45-60 minuuttia, kunnes ne ovat kypsyneet pehmeiksi. Voit myös käyttää valmiiksi kypsytettyjä kikherneitä, jotka löytyvät kaupoista säilykeosastolta.

Kuori ja pilko bataatti ja perunat. Höyrytä tai keitä juurekset pehmeiksi. Aloita perunoista, sillä niiden kypsymisaika on noin kymmenisen minuuttia pidempi kuin bataatilla.

Soseuta täytteeseen kypsät kikherneet sekä bataatin- ja perunanpalat. Tähän hommaan sopii parhaiten sauvasekoitin. Lisää mausteet ja tarkista maku. Garam masala -mausteseos ei ole välttämätön ainesosa, mutta se sopii täydellisesti kasvisruoan maustamiseen ja käytän sitä itsekin usein.

Valmista ruiskuori sekoittamalla taikina-ainekset keskenään. Jauhoita leivinlauta ja jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikinapalat käyttämäsi vuoan kokoisiksi ja muotoisiksi. Itse käyttämäni vuoka oli pyöreä ja halkaisijaltaan n. 20 cm.

Voitele uunivuoka ja vuoraa se reunoja myöten toisella taikinalevyistä. Lisää soseutettu täyte ja peitä se toisella taikinalevyllä. Painele ruistaikinakuori reunoistaan kiinni ja leikkaa ylimääräiset siivut pois. Voit koristella reunat painelemalla niihin haarukalla tai lusikan varrella hauskat kuviot.

Pistele paistoksen päälle haarukalla reikiä ja paista uunissa ilman kantta 175 asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes kuori on muuttunut rapeaksi.





2 kommenttia:

  1. Tätä pitänee kokeilla (tosin gluteenittomana), sillä suuri bataatin ystävä olen :) Kiitos ideasta!

    ~Ilta

    VastaaPoista
  2. Itselläni kävi juuri mielessä myös kehitellä tästä gluteeniton versio. Toivottavasti onnistuu! :)

    VastaaPoista