sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Sinappimarinoitua munakoisoa ja saaristolaislimppua


Olen joskus aiemminkin tehnyt jouluna vastaavanlaista marinoitua munakoisoa. Tosin silloin kutsuin sitä vielä vegesilliksi. Vegesillin ohjeen löysin alunperin ruotsalaisen eläinoikeusjärjestön sivuilta mutta nyt en löytänyt sitä enää. Onneksi vegesillin voi valmistaa tavallisen joulusillin ohjeen avulla. Niin tein nytkin, sillä löysin nämä reseptit viimevuotisesta Kotivinkin joululehdestä. Välillä on mielestäni hauskaa kokeilla reseptien muuttamista vegaanisiksi. Näiden herkkujen osalta se kävi yllättävän helposti. Lisäksi pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan vegaanisen majoneesin valmistamista! Mikäli haluat saada munakoisot nopeasti marinoitumaan, voit käyttää myös valmista vegaanista majoneesia. Jätä silloin marinadista pois soijamaito ja öljy. 

Kiitokset saaristolaislimppuinnostuksesta taasen kuuluvat kummeilleni, joilta saimme tänä jouluna lahjaksi (ihkavegaanisen)saaristolaislimpun. Maistoin saaristolaisleipää tietääkseni ensimmäistä kertaa ja ihastuin maltaisaan makuun saman tien. Sitten halusinkin jo testata limppua myös omin avuin. Saaristolaislimpun maku paranee vanhetessaan ja säilyvyytensä ansiosta se sopii hyvin mukaan evääksi pitkällekin reissulle. Tällaiselle leivän vähäiskulutustaloudelle (ei liene oikea sana?) saaristolaislimppu sopii myös mainiosti, kun leipää ei tarvitse suotta pakastaa säilyvyyden takaamiseksi.
 

Marinoitu munakoiso (10-12 annosta):

- 1 munakoiso

- vettä ja ruususuolaa

Marinadi:

- 1/2 dl sinappia

- 2 rkl intiaanisokeria

- 1/2 dl soijamaitoa

- 1 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

- 1-2 rkl tuoretta tilliä

- ripaus valkopippuria

- 1/2 rkl omenaviinietikkaa

Kuori ja suikaloi munakoiso ohuiksi n. 1-2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kiehauta vesi kattilassa, lisää suola ja munakoisoviipaleet ja anna kiehua viiden minuutin ajan. Valuta viipaleet hyvin ja anna jäähtyä. 

Aloita marinadin valmistus majoneesista. Kaada soijamaito syvään kulhoon ja lisää öljy maidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Käytä tehosekoitinta tai sauvasekoitinta ja lisää öljy pienissä osissa. 

Sekoita loput ainekset valmiin majoneesin joukkoon ja kaada marinadi munakoisoviipaleitten päälle. Painele kaikki munakoisoviipaleet marinadin sekaan ja jätä marinoitumaan jääkaappiin vähintään yön ajaksi.
 

Limppu:

- 1/2 l appelsiinituoremehua

- 3/4 pkt tuorehiivaa

- 1 1/2 dl siirappia

- 1/2 rkl ruususuolaa

- 1 1/2 dl kaljamaltaita

-  1 1/2 dl kauraleseitä

-  1 1/2 dl ruisjauhoja

- 5 dl täysjyväspelttijauhoja

Lisäksi:

- 1/4 dl siirappia

- 3/4 dl vettä

Lämmitä mehu kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liota appelsiinimehuun. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna taikina kohota 1 1/2 tuntia. 

Voitele 1 1/2 - 2 litran vetoinen pitkulainen uunivuoka. Kaavi taikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 1 1/2 tuntia. Sekoita sitten vesi ja siirappi keskenään, ota leipä uunista ja voitele päälipinta. Laita leipä vielä takaisin uuniin ja jatka paistamista puoli tuntia. 
 

4 kommenttia:

  1. Onpa hyvän näköinen leipä! Saaristolaisleipä on suosikkejani kaikista leivistä, mutta en ole tullut koskaan kokeilleeksi tekemistä itse. Nyt olisi ainakin lupaava ohje siihenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä reseptillä leivästä tulee kyllä taatusti herkullista. Päälikuori jää rapsakaksi mutta sisus on pehmeää :)

      Poista
  2. Tuo munakoisosilli täytyy ehdottomasti ottaa työn alle. Hitsi että olinkin unohtanut koko herkun. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoisosilli onnistuisi varmaan raakanakin, jos keittämisen sijaan liottaisi munakoisoviipaleita etikkaliemessä ;)

      Poista