keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Pehmeä maa-artisokkakeitto


Pakkaspäivä ja lämmin sosekeitto ovat lyömätön yhdistelmä. Höyryävää keittoa lusikoidessa voi heti huomata sen lämmittävän vaikutuksen pikkuvarpaissa asti. Sosekeittojen parhaimmistoon kuuluu omasta mielestäni ehdottomasti maa-artisokkakeitto. Maa-artisokkien omintakeinen maku ja kaunis valkea väri tekevät keitosta juhlavan alkuruoan tai suurempana annoksena vaikka kokonaisen aterian.

Maa-artisokkasosekeitto (4:lle): 

- kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 sipuli

- 2-3 valkosipulinkynttä

- 500 g maa-artisokkia

- 200g (2 isoa) jauhoista perunaa

- pieni pala purjoa

- 1 tl kuivattua timjamia tai pieni kourallinen tuoretta

- 5 dl kasvislientä

(- 1 dl vegaanista kuivaa valkoviintä)

- 2 dl kaurakermaa

- valkopippuria

(- ruususuolaa)

Pese ja kuori juurekset. Pilko kasvikset ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää kasvisliemi, timjami sekä halutessasi desi valkoviiniä. Anna kasvisten kypsyä reilut viisitoista minuuttia. Lisää sitten kerma ja ripaus valkopippuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kiehauta keitto vielä kertaalleen, ota kattila levyltä ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarjoile keitto esimerkiksi mustapippurirouheella tai krutongeilla koristeltuna! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti