tiistai 23. huhtikuuta 2013

Raa'at bataattinoodelit, mausteinen parsakaali ja aurinkoinen fenkolikastike


Jostain kumman syystä, olen nyt kevään kuluessa ryhtynyt suosimaan enemmän kypsentämätöntä ruokaa. Ajattelen väistämättä raakaravintoa, kun mietin mitä ruokaa laittaisin. Aamupalat ja välipalat olen jo pitkään talvikautenakin valmistanut elävän ravinnon ohjeistusten mukaan. 

Uskoakseni raakaruoka on innostanut minua myös liikkumaan enemmän. Kevyitten aterioitten jälkeen riittää vielä virtaa liikkumiseenkin ja askel nousee paremmin lenkillä. 

Tästä ateriasta tosin tuli sen verran tuhti, että se olisikin parempi jättää illalliseksi. Pidän parsakaalin mausta etenkin raakana, mutta yhtä hyvin voit höyryttää sitä kevyesti, jos se niin sopii paremmin suuhusi. Noodelit ja parsakaali kannattaa valmistaa ajoissa valmiiksi, jotta niiden maut ehtivät jonkin aikaa vetäytyä huoneenlämmössä. Huoneenlämpöinen ruoka maistuukin muuten aivan erilaiselta kuin jääkaappikylmä!

Ateriasta riittää kahdelle.

Bataattinoodelit:

- yksi pieni bataatti

- 2 luomuporkkanaa

- puolikkaan sitruunan mehu

- 1/2 tl ruususuolaa

- ripaus vastajauhettua mustapippuria

- 1 valkosipulinkynsi

- loraus kylmäpuristettua öljyä (makusi mukaan)

Noodeleitten valmistukseen tarvitset spiraalileikkurin eli juuressorvin. Kuorimaveitsellä pystyt myös vetelemään juureksista sopivia suikaleita, mutta varo silloin näppejä. Sekoita mausteet valmiitten noodeleitten joukkoon ja anna niiden vetäytyä hetki huoneenlämmössä.



Mausteinen parsakaali:

- 1 parsakaali

- 1 tl ruususuolaa

- puolikkaan sitruunan mehu

- 1 valkosipulinkynsi

- 1 mieto punainen chili

- pieni pala inkivääriä

- 1 tl kurkumaa

- 1/2 tl jauhettua korianteria

- 1 tl mustapippuria

- 2 rkl kookoshiutaleita

- 1 tl soijakastiketta

Irroita ja pieni parsakaalin kukinnot puukolla. Sekoita parsakaaliin suola ja sitruunanmehu ja pehmennä parsakaalia hetki käsin, jotta saat siitä helpommin pureskeltavaa ja sulavampaa.

Silppua chili mahdollisimman pieneksi tai käytä aivan minimaalinen määrä kuivattuja chilihiutaleita. Raasta inkivääri ja murskaa valkosipulinkynsi valmiiksi. Lisää kaikki ainekset parsakaalin sekaan, sekoita hyvin ja jätä maustumaan sekin toviksi.

Fenkolikastike:

- 1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä (yön yli liotettuja)

- 1 valkosipulinkynsi

- 2 rkl kylmäpuristettua öljyä (esim. rypsiöljyä)

- 1/2 tl ruususuolaa

- 1 tl mustapippuria

- 1 rkl fenkolinsiemeniä

- muutama ruohosipulin varsi

- 1/2 dl vettä (tai enemmän)

Muista liottaa auringonkukansiemeniä ensin yön yli. Huuhtele ja valuta ne sen jälkeen huolellisesti. Surauta sen jälkeen kaikki ainekset blenderissä tasaiseksi kastikkeeksi. Voit jauhaa fenkolinsiemeniä etukäteen morttelilla, mutta niiden pitäisi hajota myös blenderin käsittelyssä. Lisää kastikkeen joukkoon tarvittaessa vettä, jotta saat siitä juoksevampaa.



Bataattinoodeleita voi nauttia myös näin: auringonkukansiemenistä ja hampunsiemenistä valmistetulla mausteisella kastikkeella, hapankaalin ja arame-merilevän kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mullakin on bataatti odottamassa saman spiraalikoneen läpi kulkemista. En ole koskaan syönyt raakaa bataattia mutta kerta se on ensimmäinenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata odotella, raaka bataatti on meinaan ihan hiton hyvää! Alkuun maistuu jännältä ja voi kaivata totuttelua, mutta pian sitä tulee popsittua kuin porkkanaa (tai ainakin raastettua)..

      Poista