sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kulitsa


Kulitsa on ortodoksisen kirkon pääsiäisajan herkku. Perinteinen kulitsa on makea vehnäleipä, johon kuuluu sokerin lisäksi paljon kananmunia. Omassa versiossani kananmunat on tietysti jätetty emoille haudottaviksi ja pullataikina on valmistettu spelttijauhoista. Sokeria on kyllä mukana mutta sekin on intiaani-muodossa. Tässä kulitsassa on lisäksi paljon täytteitä - taikinan seasta löytyy niin rusinoita, aprikooseja kuin myös manteleita. Mausteiksi mukaan pääsivät vielä kardemumma ja sitruuna. Ei siis ihan peruspullaa! Vaikken olekaan mikään varsinainen pullan ystävä, leivon sitä silti mielelläni perinteitä vaalien aina kaiken maailman juhlapyhiä varten. Pääsiäinen on siis taas oiva tilaisuus upottaa kädet taikinaan!



Taikinajuuri:

- 25 g hiivaa

- 2 1/2 dl vettä tai kasvimaitoa

- 1 rkl intiaanisokeria

- 3 dl puolikarkeita spelttijauhoja

Lisäksi:

- 1 tl ruususuolaa

- 1 dl intiaanisokeria

- 1/2 dl luomurusinoita

- 1/2 dl kuivattuja luomuaprikooseja

- 1/2 dl mantelirouhetta tai -lastuja

- 1 tl kardemummaa

- luomusitruunan raastettu kuori

- 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- n. 4-5 dl puolikarkeita spelttijauhoja 

Vuokaan:

- kylmäpuristettua kookosöljyä

(- spelttihiutaleita tai korppujauhoja)

Koristeluun:

- 1/2 dl vettä

- 1/2 dl intiaanisokeria

- kourallinen mantelilastuja

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää sokeri ja jauhot. Sekoita tasaiseksi velliksi. Peitä taikinakulho ja aseta juuri kohoamaan lämpimään vedottomaan paikaan, esim. mikroon.
Jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen sekaan ja lämmitä neste silloin 42-asteiseksi.

Anna taikinajuuren kohota rauhassa n. 30 minuuttia tai kunnes taikina on alkanut kuplia. Voit sillä välin pilkkoa kuivatut aprikoosit pieniksi paloiksi sekä pestä ja raastaa sitruunan valmiiksi.  Sekoita taikinajuuren joukkoon loput ainekset. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina hyvin. Taikinan tulisi olla kimmoisaa ja irrota hyvin käsistä ja kulhon reunoilta.

Voitele kahden litran vetoinen uunivuoka valmiiksi. Vuoan voi halutessaan myös jauhottaa ohuelti esim. spelttihiutaleilla. Kaada taikina vuokaan ja jätä kohoamaan liinalla peitettynä. Voit myös jakaa taikinan useampaan eri vuokaan. Perinteisesti kulitsa valmistetaan sylinterin mallisessa vuoassa. Muista jättää taikinalle kohoamisvaraa 2/3 vuoan vetoisuudesta.

Kulitsa voidellaan sokerivedellä ennen uuniin laittamista. Keittämällä sokerivettä hetken aikaa kokoon ennen voitelua, saat sen pysymään paremmin leivän päällä. Kypsennä kohonnutta ja kertaalleen sokerivedellä voideltua kulitsaa 30-40 mintuuttia 175 asteessa uunin alatasolla. Kypsymisaika riippuu vuoan koosta. Kypsymisen loppuvaiheessa kulitsa saattaa ehtiä tummumaan päältä liikaa, joten se kannattaa silloin peittää leivinpaperilla.



Voitele kypsynyt kulitsa vielä kertaalleen sokerivedellä ja koristele mantelilastuilla.

Anna kulitsan jäähtyä ensin ja irrota se vasta sitten vuoastaan.


Vinkki: Jos käyttämäsi kuivahedelmät ovat kovin kuivia, niitä kannattaa liottaa muutama tunti tai mieluiten yön yli vaikkapa appelsiinimehussa. Voit lisätä hedelmät taikinaan mehuineen päivineen.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää hyvälle :) Ehodottomasti ottaisin siivun, suoraan uunista tulleena + 2cm maapähkinävoikerros päällä!

    VastaaPoista