maanantai 18. helmikuuta 2013

Raa'at kuitukräkkerit


Mehulingolla mehuja valmistettaessa kasviksista jää itse mehun lisäksi jäljelle valtava määrä kuitumoskaa, jolle olisi myös hyvä keksiä hyötykäyttöä. Appelsiineja ja hunajaa -blogissa julkaistiin juuri sopivasti teksti mehustamisesta ja nimenomaan sen jäljelle jäävän moskan hyödyntämisestä. Vihannesjauheet ovat itselleni uusi tuttavuus, sillä olen lähes aina valmistanut mehujen jälkeen kräkkereitä. Vihannesjauheet kuulostavat kyllä mahtavan käyttökelpoisilta. Niistähän saisi oivan kuitulisän vaikkapa sämpylätaikinaan.

Kräkkereiksi kutsutaan/kutsun voileipäkeksien tapaisia suolaisia raakakeksejä. Kuidun sekaan voi lisätä käytännössä mitä tahansa mausteita ja liotettuja siemeniä tai pähkinöitä. Sen jälkeen massa vain kuivatetaan kasvikuivurissa yön yli ja seuraavana päivänä nautitaan rapeista naposteltavista.

Kuitukräkkerit ovat nimensä veroisia. Ainakin nämä versiot sisältävät runsaasti vatsaa hellivää kuitua ja saavat takuulla vatsan toimimaan paremmin. Siispä pienikin napostelu riittää. Eikä ainakaan heti alkuun kannata popsia pellillistä kerrallaan.


- talvimehun valmistuksesta jäljelle jäänyt kuitu

- 1 dl auringonkukansiemeniä (yön yli liottettuina)

- 2 rkl pellavansiemenrouhetta

- loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä

- 1 tl ruususuolaa

- 1 tl kuminansiemeniä

- 1 tl fenkolinsiemeniä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään. Kaada massa leivinpaperilla päällystetylle kuivurinlevylle ja levitä noin 3 cm:n paksuiseksi levyksi. Tee levyyn valmiiksi viiltoja veitsellä, niin keksit on helpompi taitella sopivankokoisiksi ja -muotoisiksi levyn kuivuttua. Jätä "taikina" kuivuriin yön ajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti