lauantai 9. helmikuuta 2013

Kookos-lime-laskiaispullat


Kahden epäonnistuneen gluteenittoman pullataikinan jälkeen ymmärsin lopulta antaa periksi ja valmistin ihan tavallisia pullia laskiaiseksi. Alkaneen vuoden missionani on kuitenkin kehittää toimiva, maukas ja gluteeniton pullataikinan ohje, jotta ensi vuonna ei tarvitsisi enää turvautua spelttijauhoihin. Todennäköisesti minulla riittää siis köyhiä ritareita koko vuodeksi!

Pullataikinan ohje on melkein suoraan jauholaatikon kyljestä, eivätkä täytteetkään lopulta poikkea kovin paljon perinteisistä. Pullien voiteluun kannattaa kokeilla Kamomillan konditorian ohjeita. Suosittelen itse etenkin agar-agar-hyytelön käyttämistä.

Näitten kanssa sopii sitten hörppiä kuumaa kasvimaidosta valmistettua kaakaota tai tätä raakaa pirtelöä.

Pullataikina (8 isoa pullaa):

- 2 1/2 dl vettä

- 25 g tuoretta tai 1 pss kuivahiivaa

- 3/4 tl ruususuolaa

- 1 dl intiaanisokeria

- 2 tl kardemummaa
 
- n.  6-8 dl spelttijauhoja

- 3/4 dl  kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna

Lisäksi: kookoshiutaleita ja/tai mantelilastuja

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää neste 42-asteisena ja sekoita joukkoon myös kardemumma, suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samalla hyvin. Alustamisen loppuvaiheessa lisää sulatettu kookosöljy. Taikina on valmista, kun se alkaa irtoilla kulhon reunoilta. Laita taikina siinä vaiheessa kohoamaan lämpimään paikkaan peitettynä 30 minuutiksi.

Kaada valmis taikina jauhoitetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinaa hyvin, jotta kaikki ilmakuplat katoavat. Muotoile käsin taikinapötkö ja jaa se kahdeksaan yhtä suureen osaan. Pyörittele palaset tasaisiksi pulliksi ja nosta uuninpellille kohoamaan. Kohota pullia n. 20-30 minuuttia peitettynä. Voit valmistaa llä välin agar-agar-seoksen.

Voitele pullat, ripottele niiden pääälle kookoshiutaleita tai mantelilastuja ja paista sen jälkeen 225-asteisessa uunissa n. 10-13 minuuttia.



Täyte nro 1:

- luomumansikkahilloa

- 1 tlk Alpro Airy & Creamy -kermaa

- muutama pisara limetin mehua

- 1-2 dl jähmettynyttä kookosmaitoa

- aavistus steviaa tai 2 rkl sokeria

- 1 rkl raastettua luomulimetin kuorta

(- tomusokeria)

Valmista täyte vatkaamalla tölkillinen kermaa kuohkeaksi vaahdoksi. Etenkin sähkövatkaimettomille tiedoksi, että  puserrus limetin mehua auttaa kummasti vaahdon jähmettymisessä. Kermavaahdon joukkoon lisätty kookosmaito vaikuttaa maun lisäksi myös vaahdon koostumukseen edullisesti. Voit makeuttaa vaahdon mielesi mukaan joko stevialla tai sokerilla. Lisää mausteeksi vielä raastettua limetin kuorta ja muista käyttää nimenomaan luomulaatuisia yksilöitä.

Lusikoi vaahto pursotinpussiin. Leikkaa pullista "kannet" irti ohuelti. Lusikoi jokaisen pullan keskelle vajaa ruokalusikallinen luomumansikkahilloa. Pursota kermavaahto hillon ympärille. Nosta kannet takaisin pullien päälle ja koristele pullat halutessasi tomusokerilla.


Täyte nro 2:

- mantelimassaa tai mantelivoita

- 1 tlk Alpro Airy & Creamy - kermaa

- muutama tippa sitruunanmehua

(- 1/2 dl soijajogurttia)

- aavistus steviaa tai 2 rkl sokeria

(- tomusokeria)

Valmista kermavaahto samalla tavalla kuin ensimmäisenkin täytteen ohjeessa. Tällä kertaa voit lisätä kookosmaidon tilalle soijajogurttia ja limetinmehun tilalle pari pisaraa sitruunanmehua.

Leikkaa mantelimassapötköstä ohuita lantteja ja asettele jokaisen pullan keskelle kaksi siivua tai lusikoi vajaa ruokalusikallinen mantelivoita. Pursota kermavaahto reunoille ja aseta pullan kansi paikoilleen. Koristele halutessasi tomusokerilla.

P.S. Yksi tölkki Alpron Airy & Creamy -kermaa riittää noin kahteen pellilliseen pullia eli kaksinkertaiseen annokseen.

2 kommenttia:

  1. Voi vitsi kun harmittaa, etten ole ehtinyt laskiaispullien tekoon - ne kun ovat niiiin hyviä! Onneksi kalenterille ei aina tarvitse olla niin uskollinen, saatan siis harjoitella pullataikinan pyörittelyä muutaman viikon jälkijunassa :)

    Osaatko sanoa, mikä gluteenittomissa pullissa meni vikaan? Minuakin kiinnostaisi kokeilla gluteenitonta pullataikinaa, mutta kuten todettu, kiireet eivät vielä anna periksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskiaispullista pitäisi kyllä saada nauttia ympäri vuoden, mutta ehkä ihan hyvä juttu, että ovat tuollaista sesonkikamaa, ettei tule koko ajan herkuteltua :P

      Käytännössä ongelmia tuotti rakenteen koostumus, koska yritin kehittää omaa reseptiä gluteenittoman sämpylätaikinan pohjalta. En ole oikein innostunut valmiista jauhoseoksista, joista jotkut ainakin ovat hyvin tärkkelyspitoisia ja toiset taas sisältävät riisijauhoja (joita myös pyrin välttämään riisin epäekologisuuden vuoksi). Ensimmäisestä taikinasta ei tullut tarpeeksi kiinteää, siinä ei siis ollut tarpeeksi "sitkoa" ja ensimmäiset pullat lässähtivätkin uunissa totaalisesti. Toisessa satsissa taas taisi olla liikaa jauhoja ja pullista tuli todella kovia - sekä raakoja.

      Parempi onni ensi kerralla. Todennäköisesti onnistuminen riippuu oikeanlaisesta jauhoseoksesta sekä psylliumin ja ksantaanin määrästä. Harjoittelu jatkukoon!

      Poista