maanantai 4. helmikuuta 2013

Yrttinen sitruuna-hernetempe, keitetyt nauriit ja itämainen punakaali

Illan hämyisyydestä johtuen kuvatkin jäivät melko synkiksi....

Olen ties kuinka kauan yrittänyt metsästää Turusta nauriita. Oletin näet, että naurissesonki olisi painottunut nimenomaan syksyyn ja niitä olisi myynnissä yli talven. Sain metsästysreissuillani kuitenkin kuulla, että naurissato jäi viime vuonna kovin vähäiseksi ilmojen vetisyyden vuoksi ja siksi niitä on niin pirun vaikea löytää.

Palkuaisen hernetempe taas oli toinen tuote, jonka hankkimista jouduin odottamaan, kun sen myynti Turussa oli hetkellisesti katkolla (oletan, että kyse oli tuotteen valtavasta suosiosta). Turussa hernetempeä myyvät tällä hetkellä ainoastaan Ruohonjuuri sekä Vegekauppa. Tempen saatavuus muista kaupungeista kannattaa tsekata Palkuaisen nettisivuilta

Odottamiseni kuitenkin palkittiin, jälleen kerran. Tempe tulee tästä lähin korvaamaan keittiössäni tofun aina kun se vain on mahdollista.



Hernetempe on melko miedon makuista, eli se sopii hyvin perinteiseen soijatempehiin tutustumattomalle. Jatkossa tarkoituksenani on maistella muitakin Palkuaisen tuotteita ja aion postailla niistäkin, kunhan rahatilanteeni taas sallii ruokashoppailun :P Suosittelen todella tutustumaan Palkuaisen tuotteisiin. Tempet sopivat mallikkaasti monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon ja ovat lisäksi ekologisia tuotteita. Härkäpaputempeä ja hernetempeä valmistetaan myös luomuna.

Pilkoin tempen pieniksi paloiksi mutta siitähän voisi yhtä hyvin paistaa pihvejäkin...

Sitruuna-yrttitempe (2:lle):

- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 300g hernetempeä

- 1 rkl mieluista kuivattua yrttisekoitusta, esim. timjamia, rosmariinia ja meiramia

- 1 tl kuminansiemeniä

- 2 tl luomusoijakastiketta

- yhden sitruunan mehu 

Pilko tempe valmiiksi pieniksi ja ohuiksi paloiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä hetki mausteita. Lisää tempepalat pannulle ja anna niiden ruskistua hyvin varovasti käännellen. Mausta tempe paistamisen lopuksi soijakastikkeella ja sitruunanmehulla.

Nauriit muuttuvat keitettäessä kauniin kullankeltaisiksi.

Maukkaat keitetyt nauriit:

- 4 pientä naurista

- vettä

- ripaus ruususuolaa

- n. 2 tl intiaanisokeria

- 1 kanelitanko

Kuori nauriit ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Kannattaa valita mahdollisimman pieniä yksilöitä, sillä ne maistuvat juuri parhailta. Upota nauriit kiehuvaan veteen ja vähennä veden määrää, niin että nauriit juuri ja juuri peittyvät pinnan alle. Mausta keitinliemi ruususuolalla, intiaanisokerilla ja kanelitangoilla. Anna nauristen kypsyä kauniin keltaisiksi ja ota keittoliemi talteen - voit valmistaa siitä vielä vaikkapa kastikkeen tai käyttää lientä kasviskeiton pohjana.

Kypsennetty punakaalilisuke:

- n. 300 g punakaalia

- reilu 1 tl ruususuolaa

- peukalonpäänkokoinen pala tuoretta inkivääriä

- 1 punainen chili

- 2 valkosipulinkynttä

- 1-2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 tl jauhettua korianteria

- kunnon loraus omenaviinietikkaa

Hienonna punakaali ohuiksi suikaleiksi. Siirrä suikaleet kulhoon ja hiero suola kaaliin. Jätä vetäytymään. Suola auttaa punakaalia säilyttämään kauniin värinsä kypsentämisen aikana.

Kuori ja raasta inkivääri, silppua chili ja valkosipuli. Kuumenna kookosöljy pannulla. Lisää punakaali, inkivääri, chili ja valkosipuli kuumalle pannulle ja kypsennä kaali pehmeäksi välillä sekoitellen (n. 8 min). Kun kaali on ehtinyt hieman pehmentyä, lisää joukkoon etikka. Samalla voit lisätä tilkan nauriitten keittolientä. Hauduta vielä jonkin aikaa, jotta maut tiivistyvät ja kaali on täysin pehmentynyt.

2 kommenttia:

  1. Itse olen myös ilolla ottanut hernetempen omakseni. Mahtavaa, että tulee kotimaisia vaihtoehtoja. Herkullinen annos muutenkin. Heitän sulle myös haasteen :) http://www.kitchenchameleon.com/2013/02/8-kurkistusta-ruokamenneisyyteen.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti haasteesta, niitä onkin jo alkanut kasaantua. Pitänee ottaa kohta työn alle :)

      Poista