tiistai 7. elokuuta 2012

Aamupala Metsäpirtillä




Viikko takaperin palauduin mökkielämästä. Pari viikkoa Metsäpirtillä sujahti taas yhdessä hujauksessa. Siinä tuoksinassa en ehtinyt blogin ääreenkään kertakaan. Nyt aion korvata silloisen tilanteeni julkaisemalla muutaman mökkireseptin. Ensimmäisenä vuorossa on pari tyypillistä reseptiä aamiaiselle. 

Auringonkukansiemenlevite vilahti jo edellisessä postauksessa. Olen raakaravinnon ja erityisesti Mea Salon innoittamana ryhtynyt valmistamaan tuorejuuston tapaista levitettä auringonkukansiemenistä. Alun perin löysin innoituksen Mea Salon Hellaton kokki -kirjasta. Ohjeessa neuvottiin säilyttämään valmista juustolevitettä vuorokausi huoneenlämmössä, jolloin siihen muodostuu maitohappobakteereita ja levite muuttuu maultansakin enemmän juustomaiseksi. Kiirehtiessäni olen kuitenkin jättänyt usein tämän vaiheen väliin ja siirtänyt levitteen suoraan jääkaappiin säilytykseen. Auringonkukansiemenlevite on parasta kuivattujen kräkkereiden kanssa, mutta se sopii myös tavallisen leivän päälle, ja ohennettuna vaikka salaatinkastikkeeksi. Siksi sitä löytyykin nykyään jääkaapistani aina valmiina.


Tällä oikaistulla reseptillä valmistan nykyään levitettä:

- 2 dl kuorittuja ja muutaman tunnin liotettuja auringonkukansiemeniä

- ripaus vuorisuolaa

- 1 rkl pippurisekoitusta (suolatonta)

- 1 rkl yrttisekoitusta (suolatonta)

- 1 tl sipulijauhetta

Siemeniä kannattaa liottaa vedessä yön yli. Kaada liotuksen jälkeen vesi pois ja huuhtele siemenet. Siementen survominen onnistuu parhaiten sauvasekoittimella. Aja siemenet tasaiseksi seokseksi ja lisää tarvittaessa tilkka vettä joukkoon, riippuen siitä, kuinka notkeaa levitettä tahdot saada aikaiseksi. (Huom. Notkeampikin levite tiivistyy jääkaapissa säilytetyn yön jälkeen ja muuttuu mukavan kiinteäksi.) Sekoita mausteet levitteen joukkoon ja tarkista vielä lopuksi suola. 



Toinen tyypillinen aamiaisresepti on smoothie, jota valmistan päivittäin joka aamu. Smoothien valmistamiseen tarvitset joko sauvasekoittimen tai tehosekoittimen eli blenderin.

Mökillä valmistamani smoothie alkoi jo hieman tökkiä, kun raaka-aineet pysyttelivät joka aamu samoina, näillä aineksilla mentiin:

- 1 banaani

- 1 dl metsämarjoja (käytin mustikoita, ahomansikoita ja lillukan marjoja, mutta nyt vadelmat ja herukat olisivat myös parhaimmillaan)

- pari taatelia

- vaalenpunaisia ruusun terälehtiä

- joihinkin satseihin lisäksi pala raparperinvartta, ananasviipaleita ja mesiangervon kukkia

Surautin kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi herkuksi. Näppärää, sanoisin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti