torstai 30. elokuuta 2012

Testasin: Kymppi Kevyt piirakkataikina



Nyt olisi muuton paikka. Omaisuus on pahvilaatikoissa ja edessä häämöttää uusi upea asunto, jonka pääsen ystäväni kanssa jakamaan. Uuden koemaistajan lisäksi saan tulevan asunnon myötä käyttööni myös uunin. Vihdoin! En malta odottaa, että pääsen kehittelemään maailman maukkaimman vegaanisen lasagnen ohjetta. Hey, let's face it, raakalasagne ei vaan voi koskaan yltää alkuperäisen herkun tasolle.

Uuniruokaa on luvassa nyttenkin. Lainasin muuttoautonhakureissulla äidiltä uunia sekä pakastimen ja jääkaapin täytteitä. Löysin pakastimesta rukiisen piirakkataikinan, joka päätyi kasvispiirakan pohjaksi. Vuoden 2007 tähtituotetta en voinut jättää testaamatta, vaikka se sisälsikin vehnää, jota nykyään pyrin myös välttämään.

Sipulinen kasvispiirakka:


- öljyä vuoan voiteluun

- 2 punasipulia

- 1 sipuli

- öljyä paistamiseen

- 1 paprika

- 2 tomaattia

- puolikas maustekurkku

- mustapippuria ja merisuola

- 1 dl silputtua tuoretta persiljaa


Kuten ainesosaluettelosta näkyy, en lisännyt täytteeseen ollenkaan sidosaineita. Käyttämäni vuoka oli sen verran korkeareunainen, että pystyin painelemaan taikinan reunoille asti ja sain täytteen pysymään kasassa. Jos tuntuu siltä, että täyte tarvitsisi jotakin lisää, voi sipulien paistamisen jälkeen lisätä vaikka hieman kaurakermaa niiden joukkoon tai tehdä soijajauhoista ja vedestä munamaidon korviketta.

Piirakkataikina kannattaa ottaa sulamaan hyvissä ajoin, ainakin puoli tuntia ennen kaulitsemista. Taikinan voi myös sulattaa varovaisesti mikrossa. Täytteeseen tulevat sipulit paistetaan ensiksi silputtuina. Sipulit saavat kuulottua rauhassa makeiksi. Pilkoin myös paprikan, tomaatit ja maustekurkun pieniksi paloiksi ja lisäsin pannulle sipuleiden kanssa. Tässä vaiheessa levyn voi jo ottaa pois päältä, sillä sipuli on ainoa aines, joka tarvitsee paistamista ennen uunia. Maustoin täytteen vielä suolalla ja pippurilla sekä tuoreella persiljalla, jonka sekoitin täytteen joukkoon. Jos haluat persiljaa myös koristeeksi. Lisää se silloin vasta, kun olet ottanut piirakan uunista.

Kun taikina on sulanut, voit painella sen ruokaöljyllä voideltuun piirakkavuokaan. Pistele pohjaan vielä haarukalla reikiä. Lisää sitten täyte pohjan päälle. Piirakka kypsyy uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.



Piirakkataikina oli kyllä oikein helposti käsiteltävää, eikä se missään vaiheessa ottanut pohjaan kiinni. Maku oli myös omaan makuuni sopivan rukiinen. Olisin syönyt mielelläni pelkkiä piirakan reunapalojakin! Ainoa miinus tulee vehnäjauhoista. Vehnättömänä tätä tulisi käytettyä varmasti useammin, mutta nyt taidan kuitenkin olla niin innostunut uudesta uunistani, etten malta olla tekemättä piirakkataikinoitakaan itse.




Haukkukoon vielä joku Liekin ensimmäistä levyä Magiota tämän myötä. Mutta mä kyllä tanssin tän tahtiin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti