sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Eksoottinen nokkossmoothie


Haluan vielä bloginkin kautta kiittää kaikkia eiliseen Ravintolapäivään osallistuneita ja Café k-koksen vierailijoita. Itselleni ainakin jäi eilisen jäljiltä todella mahtava fiilis ja aion varmasti jatkossakin osallistua tapahtumaan ravintoloitsijana!

Nyt kuitenkin muihin aiheisiin... Kävin nimittäin viime viikonlopulla tarkastamassa villivihannesten versoamistilanteen Metsäpirtillä ja tulin siihen tulokseen, että NYT on juuri otollinen aika liikkua puhtailla piha-alueilla ja metsissä poimimassa luonnon omia vihanneksia. Etenkin keväällä pintaan nousevat nuoret versot ovat kaikkein ravinnepitoisimpia ennen kasvien kukintaa!

Villivihannesharrastus kannattaa aloittaa aina varovasti keräämällä ainoastaan varmasti tunnistettavissa olevia kasveja. Nuoret versot on usein vaikea yhdistää täydessä kukoistuksessa olevaan kasviin, joten apu voi olla tarpeen ainakin alussa. Kirjastoista löytyy nykyään valtava valikoima kasvioppaita, joista osa on jopa erikoistunut luonnon yrtteihin sekä villivihanneksiin. Netistä löytyy lisäksi runsaasti foorumeita, joista vinkkejä voi kysellä kokeneemmilta harrastajilta.

Nokkonen on varmasti eräs kaikkien tunnistama luonnon eliksiiri. Viimeistään polttelusta voi päätellä osuneensa oikeaan ;)

Hedelmäinen nokkossmoothie:

- 1 banaani

- 1 avokado

- puolikas mango

(-  1 passionhedelmä)

- muutama "kourallinen" tuoreita nokkosenversoja tai lehtiä

- lähdevettä

Huom! Kerää vain puhtaita ja ehjiä nokkosenlehtiä (tai pieniä versoja, jos olet aikaisin keväällä liikenteessä). Vältä alueita, joiden maaperästä nokkoset saattavat imeä itseensä runsaasti nitraattia, kuten navetan, ulkohuussin ja laidunalueiden lähistöjä.Pane kaikki ainekset blenderiin ja surauttele tasaiseksi herkuksi!

Hortoilua Metsäpirtillä - saaliina vuohenputkea, maitohorsmaa ja nokkosia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti