tiistai 20. marraskuuta 2012
Kylmä tuorehernekeitto
Marraskuun ruokahaasteen johdosta innostuin nyt kovin pikaruoasta. Valmistan makeita smoothieita lähes joka aamu ja päivälliseksi teen usein salaattia - pikaruokia nekin. Harvemmin kuitenkin tulee valmistettua blenderillä suolaisia keittoja.
Eilen sattui pitkästä aikaa olemaan kiireinen päivä, joten päädyin tällaiseen vaihtoehtoon. Keitosta tuli yksi runsas annos, jolla sain nälän pysymään kurissa, kunnes pääsin kotiin herkuttelemaan mutakakkubrowniella. Kaikkien ihmisten sekä eläinten (!) hyvinvoinnin kannalta olisi mielestäni tärkeää, että tätä reseptiä jaettaisiin eteenpäin. Resepti löytyy Terveen hyvää -blogista, eli tämän linkin takaa: http://terveenhyvaa.blogspot.fi/2012/10/mutakakkubrownie-unelmista-totta.html. Leivosten valmistus onnistuu hyvin myös ilman hunajaa, mutta silloin intiaanisokerin määrää kannattaa lisätä.
Hernekeiton valmistus tehosekoittimella:
- 200g pakasteherneitä tai kesällä sama määrä tuoreita herneitä
- 1 porkkana
- 2 dl vettä
- 1 tl vuorisuolaa
- 1 tl mustapippuria
- 1 rkl sipulijauhetta tai pala purjoa
- kourallinen herneenversoja
Lisäksi:
- maustamatonta soijajogurttia
Sulata herneitä huoneenlämmössä jonkin aikaa. Mikäli sinulla on tulenpalava kiire, saat herneet sulamaan nopeammin lämpimässä vesihauteessa. Herneet saavat jäädä kohmeisiksi.
Kuori ja raasta porkkana. Kasaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauttele sileäksi. Lisää vettä vähitellen. Lisää valmiin annoksen päälle n. ruokalusikallinen maustamatonta soijajogurttia ja koristeeksi herneenversoja.
Versotus:
Herneenversoja on mahdollista ostaa hyvinvarustetuista ruokakaupoista. Herneiden versottaminen kotikonstein onnistuu kuitenkin yhtä helposti kuin kaupassakäynti.
Liota herneitä runsaassa vedessä yön yli. Levitä laakealle astialle vähintään 3 cm:n kerros multaa. Ripottele herneet istutusalustalle, lisää päälle ohut (lue: lähes olematon) kerros multaa ja kastele. Versot kasvavat sadonkorjuuikään n. 5-7 päivässä, kunhan muistat kastella multaa silloin tällöin esim. sumutinpullon avulla. Ensimmäinen sato kannattaa leikata versojen alimpien lehtien yläpuolelta, jolloin versot jatkavat kasvua ja niistä on iloa vielä jatkossakin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Oi kuinka kaunis annos! Kiitos tosi paljon tuosta herneen versotus-vinkistä, varmasti meidän jälkikasvunkin mielestä mielenkiintoista syödä itse kasvattamia herneenversoja! Kestääköhän ne vetoa - ikkunalaudalla olisi valoisin paikka ja tilaa?
VastaaPoistaKyllä vain, nuo kun vieläpä kasvavat ihan silmissä! Itsekin olen versottanut ikkunalaudalla ja vaikka vanhan talon ikkunat tuntuvatkin vetävän kovasti, niin silti ovat hyvin kasvaneet :)
VastaaPoista