perjantai 30. marraskuuta 2012

Curry-kukkakaali

 

Kotimaisten kaalien sesonki ajoittuu syksyyn. Siispä olenkin hieman myöhässä postaukseni kanssa. Yhtä hyvin tämän voi silti valmistaa pakastetuistakin kukkakaalipaloista. Silloin kypsennysaikakin on lyhyempi, sillä pakastetuotteet taitavat olla kaikki esikypsytettyjä.

Olen tähän mennessä koittanut jokaisen reseptin ohessa mainita (ks. "tunnisteet" alareunasta) mihin sesonkiin kukin ohje parhaiten sopii. Sesonkiruoan syöminen on ympäristön kannalta tärkeää, sillä siitä aiheutuvat mahdollisimman vähäiset hiilidioksidi-päästöt. Sesonkiaikana kasvikset ovat myös parhaimmillaan makunsa puolesta. En jaksa itse löpistä aiheesta enempää, sillä joku on jo ehtinyt kirjoittamaan hyvän jutun kausiruoasta. Terhi Upolan teksti Uudessa Mustassa kiteyttää melko tehokkaasti yhteen kaiken järkevyyden sesonkiajattelussa: http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/9/14/kausiruokaa-voi-syoda-talvellakin.html

- 1 suurehko kukkakaali


Kuorrute:


- 2 rkl currymausteseosta (huom. suolatonta!)


- 1/2 dl öljyä (esim. sulatettua kylmäpuristettua kookosöljyä)


- 2 tl soijakastiketta


- 2 rkl gram- eli kikhernejauhoja


- vettä

Irrota kukkakaalista lehdet ja kanta. Muista huuhdella hyvin. Höyrytä (tai keitä kannen alla) kokonaista kukkakaalta kattilassa puolisen tuntia.


Valmista sillä välin kastike yhdistämällä kaikki ainekset. Sekoita kastike tasaiseksi haarukalla. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos seoksesta tulee liian tömäkkää. Käytä curry-kastikkeesta puolet kukkakaalin voiteluun. Kypsennä kukkakaalia uunivuoassa 175 asteessa n. 30-45 min riippuen kaalin koosta. Kypsentämisen puolivälissä voitele kukkakaali uudestaan jäljelle jääneellä kastikkeella.


Tumma sävy johtuu siis soijakastikkeesta, ei kärähtämisestä...
 
Vinkki: Itse en jaksanut millään syödä koko kukkakaalia kerralla, joten valmistin siitä seuraavana päivänä sosekeiton. Mausteeksi lisäsin vain hieman suolaa ja suurustin keiton kikhernejauhoilla.

PS. Curry-mausteseos on siitä mainio, että siinä yhdistyvät maukkaalla tavalla kurkuma ja mustapippuri. Kurkuma on todellinen supermauste, jolla on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Mustapippuri sopii hyvin kurkuman kaveriksi, sillä se taas auttaa kurkuman sisältämiä ainesosia imeytymään elimistöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti