sunnuntai 3. toukokuuta 2015

COUSCOUSPYÖRYKÄT JA JOGURTTIKASTIKE


Keväthän se siellä taas kolkuttelee ja jokavuotisia kevään merkkejä onkin tullut bongattua jo melkoinen liuta. Esimerkiksi nokkoset alkavat olla jo ainakin eteläisemmässä Suomessa niin mukavissa mitoissa, että kori täyttyy hetkessä. Muitakin villivihanneksia on jo tarjolla, peltokanankaalit, maksaruohot, horsmanversot ja puiden silmut alkavat olla parhaimmillaan. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, nuorista versoista saa terävimmät shotit! 

Toinen varma kevään merkki on hintojen lasku kaupoissa. Tuore kotimainen kurkku, tomaatti ja lehtisalaatti alkavat palautua siedettäviin hintasuhteisiin. Koko pitkän talven pannassa olleet kasvihuonevihannekset maistuvat ihanan kirpeiltä ja raikkailta ja voittavat säilykkeet aina mennen tullen.

Tuoreiden kasvisten kylkeen suosittelen mielellään jotain mausteista ja tulista. Couscouspyöryköissä riittää niin paljon makua, että jogurttikastike voi olla tarpeen viilentämään niiden mausteisuutta.


JOGURTTIKASTIKE:

- 2 dl maustamatonta soijajogurttia

- 1 tl suolaa

- reilusti mustapippuria

- yksi valkosipulinkynsi

- reilu nippu tuoretta minttua 

- villivihanneksia

Valmista jogurttikastike hyvissä ajoin, jotta maut ehtivät tasaantua. Murskaa ja silppua valkosipunlinkynsi pieneksi. Silppua myös tuore minttu ja yhdistä ainekset sekaisin. Halutessasi voit silputa kastikkeeseen myös itse keräämiäsi villivihanneksia. Esimerkiksi pienet, pyöreäkärkiset voikukan lehdet tuovat pippurista makua kastikkeeseen. Jätä valmis kastike pariksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään.
 

COUSCOUSPYÖRYKÄT (N. 20 PALLEROA):

- 2 1/2 dl couscoussuurimoita + 2 1/2 dl vettä + ripaus suolaa + pieni loraus öljyä

- 200 g (maustamatonta) tofua

- 1 dl suolapähkinöitä

- 2 tl sambal oelek -kastiketta

- reilu kourallinen tuoretta korianteria

- 1 luomusitruunan mehu ja 2 tl raastettua kuorta

Lisäksi:

- öljyä paistamiseen

Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä kattilassa, lisää joukkoon suola ja öljy. Ota kattila levyltä ja sekoita couscoussuurimot veden sekaan. Jätä couscous turpoamaan kannen alle.

Yhdistä muut ainekset ja survo tasaiseksi taikinamassaksi sauvasekoittimella tai tehokkaalla blenderillä. Yhdistä jäähtynyt couscous taikinamassaan ja pyörittele seoksesta pyöryköitä. Paista pyöryköitä pannulla öljyssä, kunnes ne saavat hieman väriä.

Pallerot sopivat syötäväksi sellaisenaan tuoreiden kasvisten, salaatin ja jogurttikastikkeen kera tai vielä paremmin pitaleivän täytteenä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti