perjantai 4. huhtikuuta 2014

Hernepesto


Erilaiset levitteet ja tahnat ovat kaikista resepteistä aina omia suosikkejani. Herkulliset levitteet tekevät nimittäin kuivimmastakin riisikakusta unelmien täyttymyksen ja tahnat taas nahistuneimmastakin porkkanasta todellisen herkkupalan. No, saatan hieman tässä liioitella. Mutta kyllä ne nahistuneetkin porkkanat on hyvä jotenkin saada käytettyä. Nyt kuitenkin herneisiin: kotimaiset herneet ovat kuivattuina mielestäni äärimmäisen hankala raaka-aine, kuten kaikki muutkin herneet ja pavut, koska niitä joutuu ennen käyttöä liottamaan ja sittenkin vielä keittämään tuntitolkulla. Onkin vaikea sanoa, kumpi on ekologisempi ratkaisu: kuivattu herne, jonka kypsentäminen kuluttaa paljon energiaa vaiko pakastettu herne, jonka koko säilytysaika vaatii energiankulutusta. Tähän voisi joku minua fiksumpi yrittää vastata, anyone? Tuoreherneet eroavat kuitenkin maultaan paljon enemmän kuivatuista. Ne ovat mielestäni keväisempiä. 

Niinpä uusin levite/tahnakokeiluni olikin keväinen hernepesto:

- 2 dl pakasteherneitä

- puntti (kaneli)basilikaa

- 1/2 punttia persiljaa

- 1 - 2 valkosipulinkynttä

- kourallinen auringonkukansiemeniä (kurpitsansiemenet ja cashew-pähkinät käyvät myös)

- pari aurinkokuivattua tomaattia

- kylmäpuristettua oliiviöljyä

- ripaus ruususuolaa ja mustapippuria

Jotta saisit aikaan parhaimman lopputuloksen, voisit laittaa auringonkukansiemenet ja etenkin aurinkokuivatut tomaatit veteen likoamaan muutama tunti ennen peston valmistamista. Valuta ja huuhtele auringonkukansiemenet liotuksen jälkeen.
Sulata pakasteherneet vedenkeittimellä kuumennetussa vedessä. Kaada kuuma vesi herneitten päälle ja jätä ne viideksi minuutiksi veteen sulamaan. Valuta pehmenneet herneet ja sekoita ne muiden ainesten kanssa blenderissä tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljyä vähän kerrallaan, jotta saat aikaan sopivan koostumuksen. Tarkista maku ennen kuin lisää suolaa, sillä aurinkokuivatut tomaatit ovat valmiiksi hyvin suolaisia.Hernepesto sopii hyvin voileivälle tuoreen tomaatin pariksi, dippikastikkeeksi tai vaikka pizzapohjalle levitettäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti