keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Omenapiiras




Olen aina ihaillut amerikkalaistyylisiä kannellisia piirakoita. Kuinka joku jaksaa nähdä vaivaa ja tehdä erikseen sen kannen siihen piirakan päälle ja parhaimmassa tapauksessa vieläpä koristella sen kauniiksi? Nytpäs päätin kokeilla ja valmistin ihka oman american pien syksyn parhaasta omenasadosta. Tästä tuli vieläpä jonkin verran erikoinen, sillä piirakka ei sisällä laisinkaan lisättyä sokeria. OH NO!

Aina välillä sitä havahtuu siihen, kuinka suuri osuus sokerilla on päivättäisestä energiansaannista. Itse saatan surutta napsia sokerileivonnaisia vaikka päivittäin (tai ainakin tekisi mieleni), mutta kovin järkevää se ei silti ole. Sokeri on nimittäin huonoin energianlähde mitä kuvitella saattaa. Pahimmillaan se aiheuttaa elimistössämme tulehdustiloja ja ruokkii kaiken maailman pöpöjä. Niinpä yritän parhaani mukaan vaihtaa sokerin välillä steviaan, hunajaan, agave-siirappiin tai kuivattuihin hedelmiin. Etenkin taatelit toimivat sekä oivina makeuttajina leivonnaisissa että myös sellaisinaan naposteltuina karkkien sijaan. Sokerittomuus ei missään tapauksessa tarkoita makeuttomuutta ja myös taateleiden jälkeen pitäisi muistaa harjata hampaansa :P

Sokeriton omenapiiras:

- 4 1/2 dl täysjyväspelttijauhoja

- 1/2 tl ruususuolaa

- 1 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1/2 kylmää vettä

Täyte:

- 4-6 keskikokoista kotimaista omenaa (tai luomuomenaa)

- 1 dl liotettuja taateleita silputtuna

- 1 tl ceylon-kanelia

- 1/2 tl jauhettua neilikkaa

Valmista taikina sekoittamalla aluksi suola jauhojen sekaan. Sulata kookosöljy pehmeäksi ja nypi taikinaan. Lisää tilkka kylmää vettä, jotta saat taikinan sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kiedo molemmat tuorekelmuun. Anna taikinoiden levähtää 10 minuuttia jääkaapissa ja kaulitse sen jälkeen molemmat palat pyöreiksi levyiksi. Taikinan kaulitseminen onnistuu parhaiten kahden tuorekelmuarkin välissä.

Valmista täyte huuhtomalla omenat, poistamalla niistä siemenkodat ja pilkkomalla ne yhtäsuuriksi lohkoiksi. Kerää omenalohkot yhteen kulhoon ja lisää sekaan pieneksi silputut taatelit ja mausteet. Tarvittaessa voit käyttää myös hieman taateleiden liotusvettä makeutukseksi. Jos omistat blenderin, voit myös surauttaa taatelit liotusvetineen tasaiseksi taatelisiirapiksi ja käyttää sitä makeutukseen.

Nosta taikinalevyistä toinen varovasti uunivuoan (halkaisija n. 20 cm) pohjalle ja painele taikinalevyä reunoja kohti ylöspäin. Lusikoi täyte tasaisesti taikinan päälle ja asettele tarvittaessa omenalohkoja, jotta saat täytteen levitettyä tasaisesti. Nosta vielä toinen taikinalevy koko komeuden päälle ja painele reunat kiinni. Tässä kohtaa voit myös käyttää luovuttaasi ja koristella kannen haluamallasi tavalla. Muista tehdä ainakin muutama ilmareikä piirakan kanteen. Kypsennä piirakkaa sitten 225 asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Tässä erottuu hyvin yritykseni koristella piirasta kauniin kuvioin.

Tarjoile piirakka lämpimänä vegaanisen vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera!

2 kommenttia:

  1. Tällaiset kannelliset piirakat ovat houkutelleet minuakin, mutta mikähän siinä on, että sitä päätyy useammin tekemään aina sen murupäällysteen! Todella hyvän oloinen ohje, varmasti hyvää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murupiirakat on kyl kans niin hyviä, varsinkin mustikan kanssa sopii täydellisesti! Aattelin jatkossakin silti harjotella lisää näitten kannellisten valmistusta, jos löytyis joku oikein helmi :)

      Poista