sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Härkäpapupata



Kuivattuja papuja kannattaa lisätä ruokavalioon etenkin talvisin. Ne ovat ruokaisia ja pitävät kehon lämpimänä paukkupakkasista huolimatta. Pavut ovat myös ympäristön kannalta hyvä valinta. Kuivattuja papuja kannattaa liottaa ja keittää kerralla suurempi satsi ja pakastaa sopivissa erissä, niin papujen kypsentämiseen ei kulu järjettömästi energiaa. 

Tietyt mausteet sopivat erityisen hyvin papujen kanssa. Itse käytän talvisin eritoten vahvoja kuivattuja mausteita. Tuoreista yrteistä valitsen yleensä kovavartiset maustekasvit, kuten rosmariinin (!!!). Tähän lämmittävään härkäpapupataan valitsin mausteiksi kokonaiset kuminan- ja fenkolinsiemenet ja lisäsin lopuksi vielä jauhettua paprikaa ja cayenne-pippuria. Mausteet sopivat yhteen täydellisesti ja korostavat vieläpä muiden raaka-aineiden makua, kuten hyvin maustetun ruoan kuuluukin tehdä.

- 1 1/2 dl kuivia härkäpapuja

- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 sipuli

- 4 valkosipulinkynttä

- 3 porkkanaa

(- 2 luomusellerin vartta)

- 1 tl kuminansiemeniä

- 1 tl kokonaista fenkolia

- 250 g luomutomaattimurskaa

- ripaus sokeria

- 1 tl vuorisuolaa

- 1 tl paprikajauhetta

- 1/2 tl cayennepippuria

Liota papuja runsaassa vedessä yön yli tai vähintään 8 tuntia. Kaada vesi pois ja huuhtele pavut hyvin. Keitä papuja uudessa suolatussa (kunnolla kiehuvassa!) vedessä 15 minuuttia. Kaada vesi pois. Keitä papuja uudessa vedessä n. 30 - 45 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsyneet pehmeiksi. Voit käyttää myös valmiiksi keitettyjä papuja.

Kuori ja silppua sipuli, murskaa valkosipulinkynnet. Pilko porkkanat ja sellerin varsi pieniksi paloiksi. Kuullota sipuleita ja kokonaisia mausteita kookosöljyssä kattilassa. Lisää joukkoon porkkanapalat, selleri sekä härkäpavut. Lisää kattilaan vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Keitä hiljalleen kannen alla parikymmentä minuuttia. Lisää tomaattimurska sekä loput mausteet. Anna kypsyä vielä n. 10 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen alkanut treenaamaan härkäpapujen käyttöä. Tein vähän samantyyppisen keiton kuin tämä pata on. Härkäpavut maistuivat tosi mainioilta! Nyt vain täytyy pitää niitä aina valmiiksi keitettynä pakastimessa, jotta tulee käytettyä vastakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä johtuuko se vain minusta, mutta mielestäni härpapujen ja tomaattimurskan yhdistelmä muistuttaa maultaan juustoa, mikä on siis tavallaan ihan hyvä juttu :D Seuraavaksi ajattelin metsästää käsiini härkäpapurouhetta. Siitä saisi valmistettua ruokansa nopeammin, eikä tarvitsisi keittää kerralla kuin juuri se määrä, mitä sillä hetkellä tarvitsee. Tuntuu pakastinkin jo olevan sen verran täynnä kaikkea mahdollista, että ei sinne enää kovin montaa papusatsia saa mahtumaan

      Poista