perjantai 13. kesäkuuta 2014

MAKEAT PALSTERNAKKAMUFFINIT




Eipä äkkiä arvaisi, että yksi palsternakan kanssa parhaiten sopivista makupareista onkin kookos. Kyllä totisesti, kookosöljyssä paistetut palsternakkasuikaleet ovat herkkua jo sellaisenaan, mutta vielä paremmaksi menee kun palsternakka ja kookos yhdistetään toisiinsa makeassa leivonnassa. Palsternakan mieto juureksinen maku maistuu muffineissa selvästi. Erityisesti leivoinnaisissa korostuu kuitenkin palsternakan makeus, jota kookoksen kermaisuus vieläpä korostaa. Muffinien rakenne on kiinteä ja sisus jää vähäisen jauhomäärän vuoksi melko kosteaksi. Juuri niin kuin kuuluu ollakin, silloin muffinit eivät pääse kuivahtamaan helposti. 

Palsternakkamuffineja voisi verrata vaikkapa porkkanakakkuun, vaikka ne eivät ole sellaista nähneetkään. Itse en ainakaan lähtisi yhdistämään palsternakkaan perinteisiä porkkanakakkumausteita. Pelkkä vanilja ja kookos riittävät hyvin.

PALSTERNAKKAMUFFINIT (12 KPL):

- 8 dl hienoksi raastettua palsternakkaa (= 2 keskikokoista palsternakkaa)

- 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 3 dl pehmeää tofua (luomu)

- 1/2 dl vettä tai kasvimaitoa

- 2 dl intiaanisokeria

- 1 dl kookoshiutaleita

- 3 dl täysjyväjauhoja (luomu)

- 1 dl perunajauhoja (luomu)

- 1 1/2 tl leivinjauhetta

- 1 1/2 tl ruokasoodaa

- ripaus ruususuolaa

- 1 tl aitoa vaniljajauhetta

Raasta palsternakat hienoksi raasteeksi. Lisää joukkoon pehmeä kookosöljy, tofu, sokeri ja kookoshiutaleet. Sekoita kuiva aineet keskenään. Kääntele kuivat aineet taikinaseokseen nopeasti vuorotellen kasvimaidon kanssa. Lusikoi valmis taikina muffinivuokiin ja kypsennä 175 asteessa n. 30 minuutin ajan. Voit myös valmistaa taikinasta kuivakakun lusikoimalla koko taikinan yhteen isoon kakkuvuokaan. Silloin kypsennys kestää kauemmin, n. 45 minuuttia.



P.S. Vaikka suosittelen yleensä aina käyttämään kylmäpuristettua kookosöljyä leivonnassa margariinin sijaaan, suosittelen kahta kauheammin käyttämään sitä nimenomaan näissä muffineissa vaikka normaalisti se tulisikin korvattua margariinilla.

4 kommenttia:

  1. Mainio idea! Palsternakka on musta jotenkin aika elegantti raaka-aine, vaikka monen parjaama. Esim. monissa moderneissa suomalaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa palsternakkaa on usein jossain muodossa annoksissa.

    Tällaiset muffinit istuisivat sunnuntaibrunssille kuin nenä päähän! Noita kookosöljyssä paistettuja palsternakkasiivuja pitää ehdottomasti myös kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että palsternakka vasta tekee tuloaan. Pian se onkin varmaan hittijuures!

      Poista
  2. Oi hyvälle näyttää! Palsternakkaa pitäisi käyttää enemmän, se jää jotenkin aina niin unholaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sitä ei usein tule juureshyllystä valittua. Itse innostuin palsternakasta, kun sitä tuli aikanaan väkisin luomupiirin sekajuureksien joukossa. Jäin heti koukkuun kokeiltuani palsternakkaa perunamuusin seassa ja sinnekin siitä kookosöljyä sujahti parantamaan makua ;)

      Poista