keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Ruisleipäset


 

Uusien ravitsemussuositusten mukaan suomalaiset eivät tällä hetkellä syö riittävästi ruisleipää. Ruisleipä valmistetaan aina täysjyvärukiista ja se sisältää paljon kuituja ja proteiinia. Ruisleivissäkin on kuitenkin eroja. Vertaa vaikka huviksesi kaupassa käydessäsi eri ruisleipälaatujen ja -merkkien ainesosalistoja. Parhaimmillaan lista saattaa käsittää lähes kymmenen eri raaka-ainetta, jolloin niistä osa taatusti voidaan jo laskea lisäaineeksi. 

Lisäaineetonta luomuruisleipää ei aina ole tarjolla kaikkialla. Jos joudut kauppareissullasi valitsemaan lisäaineettoman vehnähötön ja lisäaineilla kyllästetyn epäluomun ruisleivän välillä, suosittelisin ryhtymään leivän tekoon itse. Itse leivottu leipä on taatusti lisäaineetonta, jolloin tiedät mitä syöt ja pääset todennäköisesti jopa halvemmalla. Jos aikaa on rajoitetusti, kannattaa pitää esimerkiksi kerran parissa viikossa leipäpäivä ja leipoa leivät valmiiksi odottamaan; säilyttää vaikka sitten pakastimessa ja sulattaa aina tarvittaessa. 



Uunituoretta leipää ei voita sitten mikään. Niin leivän maku kuin tuoksukin ovat monelle suomalaiselle korvaamattomia, eikä näin ollen suomalaista ruista kannata suotta päiten väheksyä, vaikka gluteeniton ruokavalio kuinka olisikin trendikästä. Sen sijaan kannastaa panostaa hyviin luomuruisjauhoihin. Valitettavasti ruis kuuluu niihin kasvikunnan tuotteisiin, jotka keräävät itseensä runsaasti torjunta-ainejäämiä. Valitse siis aina luomuruista ja teet palveluksen itsellesi ja ympäristöllesi.

Jauhopussin kyljessä oli tämänlainen ohje, jota olen käyttänyt jo useampaan otteeseen oikein maittavin tuloksin: 


Taikinajuuri:

- 5 dl vettä

- 4 dl ruisjauhoja (luomu)

- 30 g tuorehiivaa

Lisäksi:

- 2 tl ruususuolaa

- 1 rkl siirappia

- 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja (luomu)

- 3 dl ruisjauhoja (luomu)

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää jauhot. Anna juuren kohota liinan alle peitettynä puolisen tuntia. 

Lisää kohonneeseen juureen suola ja siirappi. Sekoita jauhot keskenään ja alusta taikinaan vähitellen. Ota valmiista taikinasta paloja pyörittele ne jauhoitetuin käsin palloiksi. Litistä taikina pallot littanoiksi jauhoitetulla alustalla ja aseta pellille kohoamaan. Pistele leipäsiin haarukalla reikiä ja anna kohota peitettynä vielä parisenkymmentä minuuttia. Voitele leipäset vedellä ennen kypsennystä. Paista leipiä 240-asteisessa uunissa 30 minuutin ajan.

11 kommenttia:

  1. Onpa todella onnistuneen näköisiä ruisleipäsiä! Ihan yhtä muotovalioita kuin kaupan vastaavat :D Tuore leipä on aina niiiin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä myöntää, että yllätyin hieman itsekin: en olisi uskonut onnistuvani näin hyvin heti ensimmäisellä kerralla :D

      Poista
  2. Hei,
    montako kuvan kokoista leipästä saat ohjeesta? Näyttää ihan huippuhyvältä, en ole ennen rohkaistunut ruisleipää kokeilemaan, mutta kehujesi saattelemana voisin uskaltaakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ihan tarkalleen muista, mutta kyllä niitä reilu kymmenen taisi tulla tuollaisina "reissarinkokoisinakin". Kahta peltiä ainakin tarvittiin :D

      Poista
  3. Näyttääpä hyvältä, eikä kuulosta edes vaikealta. Pitääkin kokeilla näitä pian!

    http://www.suussasulavaarakkautta.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on kyllä yllättävän helppo valmistaa :) Varmaankin taikinan vaivaaminen loppuvaiheessa on ainoa rasittava seikka :D

      Poista
  4. Täytyy kokeilla näitä! Ostin juuri ruisleipää aikeissa terveellisempi leipäleivonta. Tähän onkin hyvä upottaa.

    VastaaPoista
  5. Mä tein näitä ja voi pojat se kannatti! Kiitos ihanasta ohjeesta ja innostuksesta. http://liisalla.blogspot.fi/2013/11/ruisleipaset.html

    VastaaPoista
  6. Oi vitsi, tosi kiva kuulla, että innostuit! :)

    VastaaPoista
  7. Puoli tuntia? 15 minuutissa paloivat pohjaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      siitä on jo paljon aikaa, kun olen näitä ruisleipäsiä viimeksi valmistanut, joten en muista tarkalleen, kuinka kauan niiden kypsyminen vaati aikaa. Nyt kun sanoit, niin tuo puoli tuntia noinkin korkeissa asteluvuissa kuulostaa kovin pitkältä kypsennysajalta. Korkeissa lämpötiloissa kypsentäminen vaatiikin aina tarkkaavaisuutta, sillä uunien tehokkuuksissakin on eroja.

      Toivottavasti leipäsi eivät menneet täysin pilalle. Ensi kerralla suosittelen laskemaan uunin lämpötilaa hitusen ja testaamaan itse, mikä olisi sopiva kypsymisaika :)

      Poista