sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Omena-kanelipuustitTässä heti alkuun on pakko todeta, etten itse oikeastaan edes pidä pullasta. Hiivan maku on mielestäni aina ollut erityisen häiritsevä piirre leivonnaisissa. Kuitenkin muistan leiponeeni aikoinaan vielä vanhempien luona asuessani aivan syömäkelpoisia korvapuusteja. Taisin syödä silloin jopa useamman pullan yhdellä kerralla. Ja niin kävi nytkin! Vaikka tavalliset pikkupullat eivät houkuttelekaan, en pystynyt olemaan vastustamatta omenapuustia tai paria (okei, neljää... tai kuutta). Näiden korvapuustien oveluus onkin niiden mehevässä täytteessä. Kiepsautin puustien sisään nimittäin omenahilloa (tällä kertaa kaupan). Korvapuustien leipominenkin voi siis olla hyvä keino hankkiutua eroon niistä pakastimen pohjalle jo jämähtäneistä omenasoserasioista.

Omenakorvapuustit:

- 25 g tuorehiivaa

- 2 1/2 dl kädenlämpöistä kauramaitoa tai vettä

- 1/2 tl ruususuolaa

-1 dl intiaanisokeria

- 2/3 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)

- 5-6 dl puolikarkeita spelttijauhoja (luomu)

Lisäksi:

- paistonkestävää omenasosetta (luomua tai vähintään kotimaisista omenoista tehtyä)

- ceylon-kanelia (luomu)

- intiaanisokeria 

- kauramaitoa

Sulata hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Sulata kookosöjy vesihauteessa ja lisää se jauhojen kera taikinaan. Alusta taikinaa lisäten jauhoja vähitellen.
Kohota taikinaa puolisen tuntia lämpimässä liinan alla. 

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Vaivaa taikinapaloista ilmakuplat pois ja kaulitse molemmat taikinat vuorotellen jauhoitetulla alustalla suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä omenasosetta ohuelti taikinalevyn päälle jättäen reunat peittämättä. Ripottele omenasoseen päälle kanelia ja sokeria. Kieritä taikinalevy pituussuunnassa tiiviiksi rullaksi ja leikkaa kolmionmallisiksi paloiksi. Käännä jokainen pala pystyyn niin että kolmion kärki tulee ylimmäksi ja paina puusti tiiviisti kasaan. Kohota valmiiksi leivottuja puusteja pellillä liinan alla. Voitele pullat kauramaidolla ja ripottele niiden päälle intiaanisokeria vielä ennen kypsennystä. Paista pullia 215-asteisessa uunissa 8-10 minuutin ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti