tiistai 13. lokakuuta 2015

BOSTONPULLA KOOKOSKINUSKIKUORRUTTEELLA


En ole mikään maailman suurin pullan ystävä, en ole koskaan ollut. Tavallisia pikkupullia tai korvapuusteja en suostuisi syömään ollenkaan. Kai pulla vain on jotenkin tylsää. Kaipaan yleensäkin leivoksiin uusia ulottuvuuksia, sen lisäksi, että niiden pitää olla vegaanisia, ekologisia ja mielellään myös gluteenittomia.
Niinpä ainoa pulla, josta minäkin voin innostua on kookosöljyllä ja leivontasuklaalla täytetty boston, jonka päälle valutetaan hitusen turhan paljon kookoskermasta keitettyä kinuskia.






Tässä on sen pullan resepti:


PULLATAIKINA:

2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä

25 g tuorehiivaa

ripaus ruususuolaa

1 dl raakaruokosokeria

1 tl rouhittua kardemummaa

1/2 dl kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä

n. 7 dl spelttijauhoja

TÄYTE:

2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

intiaanisokeria

75 g tummaa leivontasuklaata rouhittuna (esim. Pirkka)

KOOKOSKINUSKI:

1 dl kookoskermaa

1 dl raakaruokosokeria

1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä 


Valmista taikina murentamalla aluksi hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola, sokeri, öljy sekä rouhittu kardemumma. Ala lisäillä jauhoja pikku hiljaa sekoitellen ja vaivaten taikinaa koko ajan. Muovaa taikina kiinteäksi palloksi vaivaamalla sitä kulhon reunoja vasten. Taikina on valmis, kun se ei enää tarraa astian reunoihin. Jätä taikina noin puoleksi tunniksi kohoamaan lämpimään.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, voit jatkaa sen työstämistä. Kaavi taikina leivinalustalle ja painele tasaiseksi. Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Lisäile jauhoja tarvittaessa. 

Levitä täytteen ainekset taikinalevylle eli voitele levy aluksi kookosöljyllä leveän veitsen avulla, ripottele öljyn päälle jonkin verran sokeria ja lopuksi hienoksi rouhittu suklaa.
Rullaa taikina sen pidempää sivua myöten tiiviille rullalle. Käytä lastaa tai veistä apuna, jos taikina on tarrannut kiinni leivonta-alustaan. Leikkaa rullasta noin 5 sentin levyisiä viipaleita.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja asettele pullapalat tasaisesti vuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin. Kuumenna uuni 200-asteiseksi ja anna pullien kohota vielä puolisen tuntia liinan alla. Kypsennä bostonia uunissa 20 minuutin ajan.



Valmista kinuskikuorrute sillä aikaa, kun pullat kypsyvät uunissa. Mittaa kuorrutteen ainekset hyvään paksupohjaiseen kattilaan ja anna ainesten sulaa kattilassa miedolla lämmöllä. Kuumenna kinuski kiehuvaksi ja anna sen kiehua noin 20 minuuttia tai kunnes kinuski alkaa jähmettyä. Voit testata kinuskin jähmeyttä tiputtamalla kylmään veteen pisaran kinuskia. Valmis kinuski jähmettyy kylmässä vedessä helposti käsiteltäväksi.

Kaada valmis kinuski tasaisesti koko pullakakun päälle. Anna pullan jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi ennen kuin irroitat sen vuoasta. Siirrä valmis boston vielä jääkaappiin yöksi jähmettymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti