torstai 13. maaliskuuta 2014

Spagettia ja hernerouhekastiketta




Kotiruoka - aina yhtä kiistelty ja rakastettu aihe! Itse olen määritellyt asian näin, että peruskotiruokaa oppii arvostamaan vasta, kun on ollut siitä erossa jonkin aikaa. Vegaanin kotiruokarepertuaari ei pahemmin eroa sekasyöjän valikoimasta: pastaa, perunaruokia, keittoja, uunilaatikoita, pihvejä ja pyöryköitä... Usein havahdun haaveilemasta eksoottisten makujen perään, mutta välillä usein on mukavaa herkutella tutuilla ja turvallisilla, ja etenkin kotimaisilla raaka-aineilla ja perinteisillä kotiruuilla. 

Spagetti ja hernerouhekastike on yksi niistä perinneruuista, joita tässä keittiössä valmistuu usein jopa viikottain. Tämä ruokalaji on yksi helpoimmista ja nopeimmista arkiruuista, johon on aina hyvä turvautua akuutin laiskuuden nujertamana.

Spagetti ja hernerouhekastike (2:lle):

- 2 annosta täysjyväspagettia (luomu) + merisuolaa

Hernerouhekastike:

- 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)

- 1 sipuli

- 2-3 valkosipulinkynttä

- 2 dl hernerouhetta

- 1 porkkana (luomu)

- 1 sellerin varsi (luomu)

- 1 dl kuivattuja suppilovahveroita (tai muita metsäsieniä)

- 1-2 laakerinlehteä

- 2 kypsää tomaattia tai 1 rkl tomaattipyrétä

- 2 rkl soijakastiketta (luomu)

- 1 rkl balsamicoa

- n. 5 dl kasvislientä (luomu)

- mustapippuria

Lisäksi:

- oluthiivahiutaleita

Kypsennä pasta paketin ohjeen mukaan.

Silppua sipuli ja murskaa ja silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota pannulla ensin pelkästään sipulia parisen minuuttia. Lisää sitten hernerouhe, pieneksi pilkotut porkkana ja selleri, hienoksi jauhetut sienet ja laakerinlehdet. Kuullota aineksia miedolla lämmöllä vielä toiset pari minuuttia. Lisää sitten pieneksi paloitellut tomaatit, soijakastike ja balsamico ja anna niiden imeytyä hernerouheeseen. Lisää viimeiseksi kasvisliemi ja anna kastikkeen kypsyä kannen alla n. 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä kypsymisen aikana. Mausta lopuksi mustapippurilla. Oluthiivahiutaleet kannattaa ripotella hieman jäähtyneen annoksen päälle.

2 kommenttia:

  1. En oo ikinä käyttänyt hernerouhetta. Jos vertaa esim. soijarouheeseen tai quorniin, niin mitä tulee mieleen? Quorniin oon erittäin tykästynyt varsinkin lasagnessa. Mitäs hernerouhe mahtaa kustantaa, pakko kai sen olla aika edullista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käytä itse quornia, koska olen täysvegaani ja Suomessa myytävät quorn-tuotteet sisältävät valitettavasti kananmunaa. Hernerouhe vastaa käyttöominaisuuksiltaan täysin soijarouhetta ja todennäköisesti silloin myös quornia. Mielestäni hernerouheessa on kuitenkin enemmän pureskeltavaa eikä lopputulos ole maunsa puolesta yhtä "lihaisa" kuin usein soijarouhetta käytettäessä. Hernerouhe on ainakin enemmän mun makuun kuin soijarouhe ja se on myös hyvä kotimainen ja todella edullinen vastine sille.

      Poista