perjantai 7. helmikuuta 2014

Tomaattivuokaleipä



Leivän leipominen vuokaan on mukava oikotie leivonnassa. Itselläni ainakin taikinan loppukäsittely ja leiväksi muotoilu on aina se kaikkein haastavin osa. Niimpä olen usein tehnytkin leivistäni vuokaleipiä. Vuokia kannattaa hankkia kaappiin useampi, niin leipätaikinasta voi tehdällä kerralla suuremman. Omasta mielestäni parhaat leivät valmistuvat pitkänmallisissa, suorakaiteenmuotoisissa uunivuoissa, jolloin leivästä leikatut siivut sopivat hyvin leivänpaahtimeen. Pinnoitettuja vuokia on turha ostaa, hyvin voidellusta vuoasta kypsä leipä irtoaa nätisti ja pinta jää rapeaksi.

Tomaattivuokaleipä (2 kpl):

- 5 dl vettä (voit halutessasi käyttää myös luomutomaattimurskaa)

- 50 g tuorehiivaa

- 1 dl kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä (luomu)

- 2 tl ruususuolaa

- 1 dl siirappia

- 1 tl fenkolinsiemeniä

- 5 dl ruisjauhoja  (luomu)

- 1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituina

- 9-10 dl täysjyväspelttijauhoja (luomu)

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää veteen suola, siirappi, murskatut fenkolinsiemenet, öljy ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää kuutioidut aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita spelttijauhot taikinaan desi kerrallaan ja alusta taikina lopuksi hyvin. Jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi. Öljyä kaksi kahden litran vetoista pitkänmallista uunivuokaa. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile leivät vuokiin sopiviksi. Anna leipien kohota vuoissaan vielä 20 minuuttia. Kuumenna uuni 250-asteeseen ja laita leivät kuumaan uuniin. Säädä lämpötila samantien 200-asteeseen ja kypsennä leipiä 30 minuuttia uunin alatasolla. Kumoa kypsyneet leivät ritilälle jäähtymään. 
 

Alkuperäinen resepti löytyy Kotilieden sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti