sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Farinata maa-artisokalla


Kovin kovin usein käy niin, että kun ryhdyn valmistamaan jotain erityistä ruokalajia, päädynkin loppujen lopuksi johonkin aivan erilaiseen ateriakokonaisuuteen. Se on jo pikemminkin sääntö kuin poikkeus omassa keittiössäni. Esimerkiksi viime lauantaina oli tarkoitus paistaa muutama lettu aamupalaksi, mutta lopulta päädyin testaamaan gluteenittomien uunissa valmistettavien pancakes'ien toimivuutta. Vielä paremmin kävi tänään, kun mielessäni olin suunnitellut valmistavani illalla perunapizzaa, mutta uunista putkahtikin ulos maa-artisokilla päällystetty italialainen leipä, farinata.

Kikherneomeletit alkavat olla jo aika tuttu juttu kasvissyöjien ja etenkin vegaanien keskuudessa. Farinata on samantyyppinen ruokalaji, joka valmistetaan vastaavasta taikinasta, mutta kypsennetäänkin pannun sijaan uunissa. Farinata on tyypillistä italialaista sormiruokaa, jota myydään kadunkulmissa välipalaksi kiireisille herkuttelijoille. Taikina valmistetaan jo edellisenä päivänä ja sen annetaan olla kylmässä yön yli. Farinatan voi päällystää lähes millä tahansa hyväksi havaitsemillaan täytteillä ja nauttia pizzan tavoin.

Taikina:

- 2 dl kikhernejauhoja

- 2 dl vettä

- 1 tl suolaa

- 1 tl kurkumaa

- 2 rkl oluthiivahiutaleita

- 1/2 dl öljyä + 2 rkl voiteluun

Täyte:

- 250 g maa-artisokkia

- 2 valkosipulinkynttä

- ripaus suolaa

- reilusti mustapippuria

- 1/2 tl timjamia

- loraus oliiviöljyä

(- pala purjoa)

Valmista taikina valmiiksi edellisenä päivänä tai mielellään vähintään 4 tuntia ennen kypsentämistä. Vispaa jauhot veden sekaan ja lisää mausteet ja öljy. Käytä kylmää vettä ja varmista, ettei taikinaan jää paakkuja. Säilytä taikinaa kylmässä.

Pese artisokat huolellisesti ja kypsennä ne höyryttämällä. Maa-artisokat kypsyvät hieman nopeammin kuin perunat. Juuresten kuoriminen on hankalaa, mutta ei välttämätöntä. Voit siis aivan hyvin käyttää mukulat kuorineen, kunhan peset jokaisen yksilön huolellisesti. Anna kypsien maa-artisokkien jäähtyä muutama minuutti ja pilko sen jälkeen n. 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele uunivuoka valmiiksi. Itse keksin käyttää kypsennykseen valurautapannua. Lämmitin pannun uunissa, jolloin sain näppärästi öljyttyä pannun, kun sulatin kuumalla pannulla 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä. Jos käytät paistinpannua, pidä huoli, että pannu ja etenkin kahva ovat molemmat uuninkestäviä! Kaada yön yli levännyt taikina voideltuun astiaan ja kypsennä pohjataikinaa ensin 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa sellaisenaan.

Vartissa pohja ehtii jo hyytymään kasaan ja voit sen jälkeen latoa päälle maa-artisokkaviipaleet. Pilko myös valkosipulinkynnet ja halutessasi pala purjoa ohuiksi viipaleiksi. Ripottele sipulit maa-artisokkien päälle tasaisesti. Lisää vielä mausteet sekä loraus hyvää oliiviöljyä ja kypsennä paistosta toiset 15 minuuttia jälkilämmöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti