tiistai 29. toukokuuta 2012

Appelsiiniraakatorttu


 

Talvella valmistamani ensimmäinen raakakakku oli tuhoon tuomittu: makeutusta oli liikaa ja kakkua oli lopulta mahdotonta saada alas. Tällä kertaa päätin luottaa konkarin vinkkeihin ja käytin hyväkseni Keittiökameleontti-blogin ohjeita. Reseptin pohjana toimii melko pitkälti Helpon sitrustortun ohje. Tein vain pieniä muutoksia, kun mukautin reseptiä omaan makuuni ja keittiööni paremmin sopivaksi.

Ohje on todella helppo ja toteutus sujuu käden käänteessä. Suosittelen myös alkuperäistä ohjetta, mutta tällaisen version sain itse aikaiseksi:

Pohja:

- 2,5 dl auringonkukan siemeniä

- 2,5 dl rusinoita

- ripaus merisuolaa

Täyte: 

- 1 luomuappelsiini + raastettu kuori

- 1 avokado

- 2 tl sitruunanmehua

- 2 rkl agavesiirappia

- 1/2 dl manteleita valmiiksi liotettuina

- 2 tl psyllium-jauhetta

Käytin pohjan ainekset ensin blenderissä, jolla sain aikaan kutakuinkin taikinan tapaisen massan. Painelin taikinamöhkylän käsin leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle.

Täytteen survaisin sauvasekoittimella tasaiseksi. Maustoin täytteen vielä puolikkaan appelsiinin kuorella ja lisäsin joukkoon muutaman tunnin ajan likoamaan ehtineitä manteleita.

Levitin täytteen pohjan päälle ja annoin tortun olla puolisen tuntia jääkaapissa ennen ensimmäistä maistelua. Suosittelen käyttämään luomuappelsiineja, tai muutoin pesemään appelsiinin hyvin harjalla ja saippualla ennen kuoren raastamista. Koristeluun voi käyttää kokonaisia manteleita, mantelilastuja tai tämänhetkisiä luonnon antimia kuten metsästä kerättyjä puhtaita orvokin kukintoja.

Sitruunanmehu ei niinkään maistu enää lopputuloksessa, mutta on silti tuikitärkeä ainesosa, sillä se estää avokadon tummumisen, mikäli torttu ei katoa samantien parempiin suihin. Psyllium-jauhe on myös melko välttämätön. Tässä tapauksessa se toimii liivatteen tapaan ja pitää täytteen kasassa. Psyllium-jauhetta löytyy tavallisistakin ruokakaupoista leivontatarvikkeiden hyllyltä. Sitä käytetään enimmäkseen gluteenittomassa leivonnassa.



Appelsiinitortun pala maittoi mukavasti ilta-auringossa Clipperin vaniljateen maistelun ja lukemisen ohessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti