tiistai 7. kesäkuuta 2016

KAHVI-PEKAANIPÄHKINÄKAKKU


Kesän kuumimmat helteet antavat vielä odottaa. Söin edellispäivänä mökin kuistilla viidentoista asteen lämpötilassa jääkaappikylmää salaattia ja tulin siihen tulokseen, ettei kesäruoka voi aina olla vain kevyttä ja raikasta. Etenkin, kun ottaa huomioon Suomen suvi-ilmaston omalaatuisine sääilmiöineen. Syötyäni salaatin loppuun hampaani kalisivat jo siihen malliin, että päätin siirtyä mökkiin sisäpuolelle ja lämmittää uunin. Uunissa kypseni myös nopeasti tämä ihanan täyteläinen kahvi-pekaanipähkinäkakku, joka vei jäähdytettynäkin viluni pois alta aikayksikön. 

Ohje on alun perin peräisin eräästä vegaanisesta leivontakirjasta, joka tupsahti eteeni sattumalta. Olin juuri tulossa luennolta ja lähdössä kotia kohti, kun noutaessani takkia naulakosta huomasin naulakon päälle asetetun pienen vihkosen. En tiedä, olisiko joku tuttu tunnistanut takkini ja jättänyt kirjan naulakon päälle tarkoituksella, mutta sieltä se kuitenkin päätyi mukaani. Kunhan saan vielä muutaman kiintoisalta vaikuttavan reseptin testattua, aion palauttaa kirjan takaisin kiertoon jossakin päin Turkua.



KAHVI-PEKAANIPÄHKINÄKAKKU:

Taikina:

4 dl spelttijauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

3/4 dl kookossokeria

50 g rouhittuja pekaanipähkinöitä

2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

1 3/4 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

2 dl kauramaitoa

1/2 dl vahvaa kahvia

Kuorrute:

65 g rouhittuja pekaanipähkinöitä

2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia

100g tummaa vegaanista suklaata

 Valmista pohjataikina yhdistämällä keskenään kuivat ainekset ja märät ainekset eri astioissa. Kääntele ainekset sitten ripeästi keskenään sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan, kunnes kakun pinta on muuttunut kauniin kullankeltaiseksi. Varmista kypsyys tikulla ja anna valmiin kakun jäähtyä hetki.

Kakun kypsyessä uunissa voit valmistaa kakunpäällisen valmiiksi. Jaa pekaanipähkinät noin 50 ja 15 gramman annoksiin. Lisää 50 gramman annoksen sekaan hunaja tai vaahterasiirappi ja sekoita seos tasaiseksi. Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Levitä pähkinä-hunajaseos jäähtyneen kakun päälle. Valuta lopuksi kakun koristeeksi sulatettua suklaata ja ripottele loput pähkinärouheesta suklaan päälle.

Kakku maistuu parhaalta vasta jäähdyttyään, kun kuorrute on kovettunut kakun päälle.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti