lauantai 25. tammikuuta 2014

Kasvispasteijat

Kasvistorttu hapankaalilla ja soijajogurtilla

Keksinpä vihdoin hankkiutua eroon pakkasen uumenissa värjötelleestä torttutaikinapaketista. Valmistaikinat eivät yleensäkään kuulu varastooni ja tämäkin jonain rämäpäisenä ostoksena oli sinne kummallisesti päätynyt. Taikinapohjat, minkälaiset tahansa ovat mielestäni aina parhaimpia itsetehtyinä. Useimmat kauppojen pakastetaikinoista sisältävät epämääräisten rasvasekoitusten lisäksi usein tuikitarpeettomia lisäaineita.

Itse en ole vielä lähtenyt kehittelemään vegaanista ja hiukkasen terveellisempää torttu- tai lehtitaikinareseptiä. Onneksi joku muu on sen kuitenkin ehtinyt hoitamaan puolestani. Keittiökameleontti -blogista löydät esimerkiksi gluteenittoman torttutaikinan ohjeen (ja useita muitakin mahtavia reseptejä), jonka saa helposti muokattua vegaaniseksi käyttämällä hunajan sijaan agave-siirappia. Toinen ohje löytyy Olgan kotona -blogista Kotivinkin sivustolta. Speltistä tehdyssä torttutaikinassa on käytetty voita ja se tietysti muokkautuu parhaiten kylmäpuristetulla kookosöljyllä korvattuna vegaanille sopivaksi.

Jos siis itse et kärsi pakastimeen eksyneistä kaupan torttutaikinoista, suosittelen testaamaan edellämainittuja reseptejä vegaanisina versioina. 
 

Kasvispasteijat tai "kasvistortut" (10 kpl):

- 1 kg torttutaikinalevyjä

Täyte:

- kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 sipuli

- 2 valkosipulinkynttä

- 2 porkkanaa

- pieni pala keräkaalia

- 1 sellerin varsi

- 1 dl tomaattimurskaa

- 1 tl timjamia

- loraus omenaviinietikkaa

- ruususuolaa ja mustapippuria

Erottele torttulevyt toisistaan ja anna niiden sulaa huoneenlämmössä. Valmista sillä välin pasteijatäyte. Kuumenna öljy pannulla. Silppua kasvikset sopiviksi ja kuullota öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja mausta timjamilla ja etikalla. Anna täytteet kypsyä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Jaa sulanneet torttulevyt kahteen osaan siten, että saat neliön mallisia torttupohjia. Lusikoi kullekin pohjalle sopivasti täytettä. Halutessasi voit myös kaulita taikinapaloja hieman, lisätä täytteen keskelle taikinalevyä ja painaa sen jälkeen taikinalevyn kulmat ristiin yhteen. Näin saat aikaan perinteisiä kolmionmallisia pasteijoita. Pasteijan reunat kannattaa kostuttaa vedellä ennen kiinnipainamista ja painelukohta kuvioida haarukan piikeillä.

Uuniin menossa...


Pasteijat kypsyvät 225-asteisessa uunissa n. 15 minuutissa. 

...ja uunista tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti