perjantai 14. joulukuuta 2012

Kurpitsa-savutofupasta


En ole vieläkään päässyt yli kurpitsasta ja onneksi sitä herkkua löytyy yhä kauppojen hyllyistä. Maistoin kurpitsaa ensimmäistä kertaa tänä syksynä ja olen kyllä täysin hurahtanut ainakin Hokkaido-kurpitsaan eli japanilaiseen talvikurpitsaan. Myskikurpitsaa en ole edes ehtinyt kokeilemaan. Saa nähdä mitä siitäkin vielä syntyy.

Löysin vihdoin sopuhintaista viljatonta pastaa. Turun Ruhonjuuressa nimittäin myytiin tattarista ja bataatista valmistettuja King Soba -noodeleita. Noodelit eivät tietenkään edusta pastaa, mutta minulle nuo maistuivat spagetin korvikkeena.

Alunperin tarkoituksenani oli valmistaa pastan lisukkeeksi vegepekonia Palkuaisen hernetempestä. Kyseinen tuote oli kuitenkin päässyt Turusta loppumaan, joten tyydyin itse valmistettuun savutofuun.

Kurpitsapasta (2:lle):

- 2 annosta King Soba -noodeleita (tattari-bataatti) + vettä + merisuolaa

Kastike:

- 1/2 kg kurpitsaa (Luomu Hokkaido)

- kristallisuolaa

- luomu mustapippuria

- sulatettua kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 dl (sipuli)kaurakermaa

(- vettä)

Savutofu:

- 200 g maustamatonta kiinteää tofua (tai Palkuaisen hernetempeä)

-2 tl soijakastiketta

- 1 - 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

- 1 tl nestesavua

(- 1-2 valkosipulinkynttä)

Kuori ja paloittele kurpitsa samankokoisiksi paloiksi. Siirrä kurpitsapalat uuninpellille, levitä päälle loraus öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda kurpitsapalat kypsiksi uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia.

Paloittele sillä välin tofu (tai tempe) pieniksi paloiksi. Paista tofupalat ja murskatut valkosipulinkynnet pannulla kookosöljyssä. Lisää pannulle paiston aikana soijakastike ja nestesavu. Paista kunnes neste on haihtunut ja tofu on paistunut rapeaksi.

Mittaa kattilaan valmiiksi runsaasti vettä ja suolaa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää tattarinoodelit kiehuvaan veteen ja kypsennä pakkauksen ohjeiden mukaisesti reilu 5 minuuttia.

Soseuta uunissa kypsyneet kurpitsapalat haarukalla ja sekoita joukkoon kerma sekä tarvittaessa lisää mausteita ja vettä, mikäli kastike tuntuu liian jämäkältä. Kiehauta kastike kattilassa.



Kauho kastike valmiiden valutettujen noodeleitten joukkoon ja viimeistele annos savutofupaloilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti